Alexander Pechtold gaat zich buigen over de renovatie van het Binnenhof

Alexander Pechtold (D66) op het Binnenhof.Beeld ANP

De voormalig leider van D66, Alexander Pechtold, keert toch weer terug naar het Binnenhof: hij gaat de spraakmakende renovatie van het Binnenhof begeleiden op aandringen van de Tweede Kamer. 

Pechtold is ingeschakeld “op basis van zijn kennis en expertise", laat verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops weten.

Over de geplande verbouwing van het complex is nogal wat commotie ontstaan. Partijen vrezen dat de renovatie, begroot op zo’n half miljard euro, gierend uit de klauwen loopt. Ook zouden er te veel architecten bij het project zijn betrokken. Felle kritiek was er op “megalomane plannen", zoals een tropische kantoortuin. De Kamer hamert op een “sobere en doelmatige” aanpak.

Het is de bedoeling dat Pechtold uiterlijk begin juli zijn advies uitbrengt. Als zogenoemde procesvoorzitter moet hij kijken waar het beter kan. Zo heerst in de Tweede Kamer ook onvrede over de communicatie met de eigenaar van het Binnenhof, het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De renovatie moet midden volgend jaar beginnen. De Tweede Kamer verkast voor zeker vijf jaar naar het oude ministerie van buitenlandse zaken.

Lees ook:

 Langzaam ontspoort de Grote Verbouwing (van het Binnenhof)

Op aandringen van de Kamer moet de verbouwing ‘sober en doelmatig’ zijn. Dat wil zeggen: vooral niet te duur.

Tweede Kamer gaat tijdelijk in de Haagse ‘Apenrots’ vergaderen

Vintage jaren tachtig is het, het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. Vanaf eind 2020 vergadert de Kamer in het gebouw waar nu nog het ministerie van buitenlandse zaken is gehuisvest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden