Alex Roeka streelt en steekt de zinnen

’Zachtaardig vergooid’ door Alex Roeka en band: Jaco Benckhuijsen (toetsen), Peter van Os (accordeon & trompet), Mischa Kool (bas) en Rowin Tettero (drums). Te zien t/m 13 mei 2011. De gelijknamige cd wordt op 30 oktober gepresenteerd in Paradiso. Meer informatie: www.alexroeka.nl.

Rinske Wels

Al meteen in het eerste lied van ’Zachtaardig vergooid’ laat zanger en liedjesschrijver Alex Roeka horen waar het om gaat: ’Ik zing vanavond in dit hol’. Bezingt zichzelf vervolgens als een ’gedresseerde liedjeshond’. Zijn songs gaan over liefde, dood en leven, en als ons dat niet bevalt, moeten we maar gaan. Als we blijven, tja, dan weten we wat ons te wachten staat.

Zingen moet Roeka, en liedjes schrijven. Dat is zijn leven. Die liedjes zijn, zoals altijd, persoonlijk en gevat in een fantasievolle en beeldrijke taal. Poëtisch en vol prikkelende strofen waar vaak verlangen uit spreekt. Daarmee streelt hij de zinnen, maar hij steekt ze ook. Het ’Lied van een vader voor zijn zoon’ – over een vader die zijn zoon niet kent en daarmee worstelt – is aangrijpend: ’Ik kan slechts hopen dat je gretig leeft/Vroeg of laat begrijpt en me vergeeft/Dat ik ons verbond verraden heb’. Zoiets gaat recht je ziel in.

Alex Roeka heeft wat hij maakt, zelf altijd ’Theater van de Autobiografische Stroom’ genoemd. Ook nu gunt hij ons een blik in zijn ziel en spaart zichzelf daarbij niet. ’De man die niet blijven kan’ bijvoorbeeld, gaat over het wel willen – een relatie met een vrouw – maar er toch niet goed in zijn. Een lied in de categorie ’hou me vast, laat me gaan’. Sowieso blijft de liefde een onuitputtelijke bron voor de liedjesschrijver die zich daarnaast ook mild ironisch en geëngageerd toont – in bijvoorbeeld ’In deze machtige prachtige tijd’.

Muzikaal zijn de liedjes dan opzwepend, dan klein en kwetsbaar. Zijn band zit vol prima muzikanten en met name de accordeon en de elektrische piano (Wurlitzer) zorgen voor een bijzondere sound.

Zijn vorige cd (bekroond met een Edison) en theaterprogramma ’Beet van liefde’ was een ’dagboek’ van een onstuimige verliefdheid die tegelijkertijd een spoor van vernieling met zich meebracht, omdat Roeka zijn vriendin na 25 jaar verliet voor een ander. Een overrompelende reis langs alle hoeken en gaten van de liefde en een prachtig thema.

Nu weet Roeka niet zo goed waar dit nieuwe programma, ’Zachtaardig vergooid’, over moest gaan. Maar dat geeft niet, zo zegt hij, ’want van het bestaan weten we ook weinig’. Dat is maar goed ook, anders zou Roeka’s stroom misschien opdrogen. Daar is in deze voorstelling gelukkig niks van te merken, het is van een schoonheid om je vingers bij af te likken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden