Alevieten willen godsdienstvrijheid

Een demonstrant houdt een beeltenis omhoog van Ali, schoonzoon van Mohammed, samen met Atatÿrk, stichter van seculier Turkije. (FOTO AFP)

Turkse alevieten hebben gedemonstreerd voor gelijke rechten. Zij voelen zich gediscrimineerd door de soennieten uit de regerende islamistische AK-partij.

Zo’n 25.000 gematigde moslims die lid zijn van de stroming van de alevieten hebben gisteren in de Turkse hoofdstad Ankara betoogd tegen discriminatie. Ze schreeuwden leuzen tegen de regerende islamistische AK-partij. Ook protesteerden ze tegen de islamles op scholen, die volgens hen een soennitisch stempel draagt.

De soennitische moslims, die in het 70 miljoen inwoners tellende Turkije in de meerderheid zijn, beschouwen de alevieten als ketters. De alevieten, naar schatting zo’n 15 tot 20 miljoen mensen, hangen een gematigd geloof aan dat meer sjiitische elementen heeft.

De alevieten laten gewoonlijk nauwelijks van zich horen. Dit was de grootste demonstratie die ze totnogtoe hielden. Maar hun pleidooi voor een gelijke religieuze rechten en een samenleving waarin kerk en staat gescheiden zijn, sluit aan bij het streven van de seculiere elite in Turkije.

Godsdienstlessen in Turkije werden in 1980 verplicht in een poging van de staat om controle te kunnen uitoefenen over de inhoud ervan. Nu de religieuze AK-partij aan de macht is en onverbloemd pogingen doet Turkije te islamiseren, voelen de Alevieten zich in het nauw gedreven. De Alevieten krijgen ook geen staatssubsidie voor hun gebedshuizen, de cemevi, waar mannen en vrouwen tezamen bidden. De moskeeën van de soennieten krijgen zo’n bijdrage wel. De Alevieten willen ook dat de Turkse regering stopt met het ongevraagd bouwen van moskeeën in hun dorpen.

„We zijn hier om te laten zien dat we bestaan en dat we ook in de toekomst willen bestaan”, zei demonstrante Hatice Karakurt tegen persbureau Reuters. „We accepteren het niet dat we over het hoofd worden gezien.”

In zijn jaarlijkse rapport over de Turkse vorderingen voor toetreding tot de Europese Unie stelde de EU vorige week vast dat de regering plannen heeft om de zorgen van de Alevieten weg te nemen, maar dat die initiatieven niet doorgezet worden. De EU heeft van religieuze vrijheid een voorwaarde gemaakt voor Turkse toetreding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden