Alevieten vrezen lange arm Erdogan

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Tegen de zin van alevieten in Nederland stuurt Turkije geestelijk leiders op hen af. Diyanet, het ministerie van godsdienstzaken, liet eind vorige week 96 alevitische geestelijken naar Europa vertrekken. Zes komen er naar Nederland, meldde de Turkse regeringsgezinde krant Yeni ¿afak.

Alevieten zien de komst van de geestelijken als 'de lange arm' van de Turkse president Erdogan. Zij vormen de grootste levensbeschouwelijke stroming in Turkije naast de soennitische islam. Hun gedachtegoed heeft een humanistische en soefistische inslag. Ze zijn in Turkije lang gediscrimineerd. De een ziet zich als moslim, de ander niet. Hoeveel alevieten Nederland telt, is lastig in te schatten. Hun geestelijk leiders heten dedes, 'grootvaders'.

Zeker twee alevitische koepelorganisaties in Nederland, de Federatie van Alevitische Verenigingen in Nederland (Hak-der) en de Nederlandse Alevitische Federatie (HAF), hebben bezwaar tegen de dedes van Diyanet. "Wij hebben geen dedes van hen nodig", zegt Müslüm Arslan, voorzitter van HAF. "Diyanet, dat zijn fundamentalistische moslims, die alleen naar Erdogan luisteren. Hij is geen democraat, maar een tiran."

Ook Yüksel Çevik, voorzitter van Hak-der, zit niet op de dedes te wachten. "Onze deuren blijven voor hen dicht. Maar we kennen de regering van Erdogan goed: vaak respecteren ze onze wensen niet. In Duitsland hebben alevieten al gemerkt dat deze dedes zich stiekem in de gemeenschap mengen, en niet zeggen dat ze door Turkije zijn gestuurd."

Het is niet voor het eerst dat de Turkse overheid dedes naar Europa stuurt, zegt hoogleraar Oost-Europese studies Michael Kemper. Diyanet probeert alevieten al langer te 'soennitiseren', legt hij uit. Dat speelt ook in Turkije, weet Kemper. "Ze willen hen inlijven bij de islam. Maar daarmee maken ze inbreuk op die gemeenschap. Door hen geestelijken cadeau te doen, koopt de overheid als het ware invloed in op de theologie."

Officieel zijn alevieten in Turkije niet erkend als geloofsgemeenschap. Ze hebben geen toestemming om gebedshuizen op te richten. Hoe de overheid dan wel hun geestelijk leiders kan opleiden? Kemper: "Dat zou ik ook graag willen weten".

Diyanetheeft in Nederland 145 moskeeën. Ze staat onder zware kritiek na de mislukte staatsgreep in Turkije en de politieke twisten die daarop zijn losgebarsten. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde vorige week een motie om de financiering uit Turkije onmogelijk te maken, omdat Ankara zo 'ongewenste invloed' op de gemeenschap in Nederland uitoefent. Diyanet was niet bereikbaar voor commentaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden