Aletta-Jacobsprijs naar dove hoogleraar

Van een onzer verslaggeefsters GRONINGEN - Prof. dr. Jenny Goldschmidt (46), hoogleraar juridische vrouwenstudies, heeft gisteravond, op Internationale Vrouwendag, de Aletta-Jacobsprijs gekregen. Volgens de jury is Goldschmidt een groot voorbeeld voor vele vrouwelijke studenten en promovendi.

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen reikt de Aletta-Jacobsprijs eens in de twee jaar uit aan een vrouw met een academische opleiding. Zij moet een voortrekkersrol hebben vervuld op het gebied van emancipatie en in haar werk een voorbeeld voor anderen zijn. De prijs wordt in Groningen uitgereikt omdat Aletta Jacobs als eerste vrouw geneeskunde in Groningen studeerde.

Goldschmidt is sinds 1994 voorzitter van de algemene Commissie gelijke behandeling. Ook is ze onder meer lid van de Juridische commissie van het Landelijk bureau racismebestrijding.

Goldschmidt studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Leiden, waarbij haar doofheid haar nauwelijks belette. Van 1975 tot 1989 bekleedde zij diverse wetenschappelijke functies aan deze universiteit. In 1989 werd zij universitair hoofddocent juridische vrouwenstudies aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1992 tot 1996 was zij op ditzelfde vakgebied bijzonder hoogleraar. Goldschmidt is de enige hoogleraar juridische vrouwenstudies van Nederland en zij staat erom bekend haar vakgebied goed toegankelijk te kunnen maken voor leken. Zij is moeder van twee tieners.

De Aletta-Jacobsprijs - een oorkonde, een bedrag van 5000 gulden en een beeltenis van Aletta Jacobs - werd eerder uitgereikt aan drs. Marga Bruyn-Hundt (1990) en vervolgens aan prof. dr. Geertje Lycklama à Nijeholt (1992) en drs. Liesbeth Brandt Corstius (1994).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden