Alert zijn op sharia-testamenten

door Hélène Butijn

Notarissen moeten volgens minister van justitie Hirsch Ballin hun diensten weigeren als ze vermoeden dat een testament op basis van de sharia is opgesteld en strijdig is met het recht.

Maar de kans dat voor dochters onrechtvaardige sharia-testamenten via notarissen worden voorkomen, is klein. „Als mensen niet zelf zeggen dat ze vanwege de sharia hun dochter willen onterven, is dat voor een notaris lastig te ontdekken”, zegt Renée Albers-Dingemans van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). „Moet je je meteen afvragen wat de motieven zijn als iemand met een baard of een bepaalde naam voor een testament bij je komt?” Bovendien, tekent ze aan, kunnen dergelijke testamenten ook in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Marokko, worden opgesteld. En testamenten die buiten de notaris om in Nederland zijn opgesteld, kunnen ook rechtsgeldig zijn.

De Amsterdamse hoogleraar Ruud Peters, expert in islamitisch recht, stelde eerder in Trouw dat moslimouders in Nederland testamenten laten opstellen conform de islamitische sharia. Ze laten zo, stelde hij, vastleggen dat dochters de helft krijgen van wat zonen ontvangen.

Op Kamervragen van Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) antwoordde Hirsch Ballin dat hij het onwenselijk zou vinden als dochters stelselmatig slechts de helft zouden erven van wat zoons krijgen. In principe is iedereen vrij wat betreft de inhoud van zijn testament, memoreert de minister. Dat mag echter niet strijdig zijn met de goede zeden of de openbare orde. En als een notaris meent dat zo’n testament in strijd met het recht zou zijn, moet hij zijn medewerking weigeren. Ook de minister tekent daarbij aan dat het volgens notarissen zelden zal voorkomen dat een testateur de achtergrond van zijn wensen uitdrukkelijk vermeldt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden