Alert zijn op de mannen van Odin

Gekleed in zwarte truien met achterop een logo van een vikinggod willen de mannen van de burgerwacht 'Soldiers of Odin' de straten in Noord-Nederland veilig krijgen en ook 'schoon'. Ze zijn ongewapend.

Vorige week kwam de burgerwacht in het nieuws doordat deze een man wist op te sporen die in Winschoten een meisje had lastiggevallen. De politie had deze man na een melding niet kunnen vinden. De 'Soldiers of Odin' wel. Ze droegen de man over aan de politie.

Op het eerste gezicht lijkt de burgerwacht met deze actie inderdaad te hebben bijgedragen aan veiligheid. Op hun optreden is in principe dan ook niets aan te merken. Van een klopjacht of van het in elkaar slaan van de verdachte man, waarvan verontruste reacties eerst melding maakten, is geen sprake geweest. De man was inderdaad gewond, maar dat kwam door een vechtpartij in een café. En ook bij de naam Odin hoeven niet direct alarmbellen te gaan rinkelen. Het is bijvoorbeeld al dertig jaar de naam van een bedrijf dat biologisch-dynamische groenten en andere producten levert.

Maar de recente historie van burgerwacht Odin geeft wel reden tot alertheid. De burgerwacht die vorig jaar onder deze naam in Finland ontstond en waarvan daarna in Noorwegen nieuwe afdelingen ontstonden, richt zich uitsluitend op vluchtelingen. Die worden als gevaar en bedreiging gezien.

Daarmee wordt meteen duidelijk dat de Soldiers of Odin niet een gewone burgerwacht is die ongeacht de herkomst van potentiële dieven, vandalen of aanranders een oog in het zeil houdt en de politie belt zodra ze iets verdachts opmerkt. Zo'n burgerwacht zou nog gezien kunnen worden als een uiting van gezamenlijke verantwoordelijkheid van wijkbewoners. Maar op zo'n soort veiligheid is deze groep niet gericht.

Al is hun ideologie met de verwijzing naar de Vikinggod wat vaag, op de facebook-pagina van de leider van de Groninger afdeling van de soldaten van Odin staat een duidelijker hint. 'Nationaal-socialisme is zorg voor het volk en zijn toekomst' staat er, op een affiche met daarop een arische jongeman en een vrouw die een kind de borst geeft. Daarmee plaatst de burgerwacht zich in extreem-rechtse hoek.

Dat de Soldiers of Odin ongewapend zijn, betekent nog niet dat ze ongevaarlijk zijn. Achter hun streven naar een 'veilig' en 'schoon' Nederland schuilt een verwerpelijk gedachtengoed. De man die ze in Winschoten na een melding wisten te vinden, woont in het asielzoekerscentrum, in Oude Pekela. Dat ze nu juist een asielzoeker wisten over te dragen aan de politie was geen toeval. Dit type burgerwacht draagt niet bij aan meer veiligheid, maar moet alle alarmbellen laten rinkelen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden