Aleppo drijft het Westen en Rusland verder uiteen

oorlog syrië | Een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren rond de belegerde Syrische stad zal het weer niet halen.

De oproep tot een wapenstilstand in Aleppo, die vandaag voorligt in de Veiligheidsraad van de VN, zal door Rusland met een veto van tafel worden geveegd. Praten wil Moskou wel over een veilige aftocht van Al-Nusra-strijders uit de belegerde Syrische stad.

De resolutie die vandaag in stemming komt, is een initiatief van Frankrijk en Spanje. Volgens de Franse VN-ambassadeur Delattre is de nood in Aleppo nu zo hoog dat er met ingrijpen niet meer gewacht kan worden. Zijn Russische collega ziet in de resolutie niet meer dan de zoveelste poging zijn land onder druk te zetten. De bewoording van de resolutie, waarin een staken van alle militaire activiteiten rond Aleppo wordt geëist, is voor Moskou onacceptabel.

Rusland steunt de aanvallen van het Syrische leger op het oostelijk deel van het Aleppo, dat nog in handen is van de rebellen. In dit deel van de stad zit naar schatting een kwart miljoen mensen als ratten in de val. Door aanhoudende bombardementen, ook op hulpkonvooien, kunnen zij niet worden bereikt met water, voedsel en medicijnen.

De Syrische president Assad kwam donderdag met het aanbod dat rebellen met hun families én hun wapens Aleppo zouden mogen verlaten en naar andere gebieden zouden kunnen reizen die in handen zijn van opstandelingen. De rebellen hebben echter geen enkel vertrouwen in de woorden van de Syrische president. Ze vrezen dat Assad na hun vertrek onmiddellijk alle soennieten uit Aleppo zal verdrijven, en weigeren daarom op zijn aanbod in te gaan.

Het aanbod van Assaf kwam na twee weken van bombardementen op een schaal die zelfs in het Syrische conflict tot nu toe niet was vertoond. De bombardementen hebben niet alleen honderden mensen gedood in Aleppo, maar ook het beetje overleg en samenwerking dat er nog was over de kling gejaagd.

De verhouding tussen Rusland, dat Assad steunt, en de Verenigde Staten, die de rebellen steunen, is ver onder het vriespunt gekomen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, zegde eerder deze week de militaire samenwerking met Rusland officieel op. En gisteren zei Kerry dat Rusland én de Syrische regering moeten worden vervolgd vanwege oorlogsmisdaden.

Volgens Kerry hebben Syrische en Rusische strijdkrachten in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw een aanval uitgevoerd op een ziekenhuis, waarbij twintig doden en honderd gewonden zouden zijn gevallen. "Dit is meer dan een vergissing, veel meer", zei Kerry, die eraan toevoegde dat een excuus niet zou volstaan; Rusland en Syrië zouden voor een tribunaal moeten verschijnen.

Aan Russische zijde kwam gisteren de parlementaire goedkeuring van een verdrag dat Moskou en Damascus een jaar geleden overeenkwamen. Dat verdrag voorziet in de mogelijkheid van permanente stationering van Russiche troepen op bases in Syrië. Rusland krijgt vrij verkeer van troepen, wapens en munitie in Syrië. En zijn militairen kunnen er niet strafrechtelijk vervolgd worden. Bij de stemming in de doema waren gisteren 446 van de 450 afgevaardigden aanwezig. Allen stemden voor.

"Het akkoord brengt vrede in Syrië dichterbij", zei Sergej Sjelesnjak van de Kremlin-partij Verenigd Rusland tegen persbureau Tass.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden