Aldi moet misstanden arbobeleid verbeteren

null Beeld anp
Beeld anp

Supermarktketen Aldi moet de arbeidsomstandigheden van zijn personeel gaan verbeteren. Uit een brief van de Inspectie SZW aan Aldi, in het bezit van CNV Dienstenbond, blijkt dat de supermarkt de Arbowetgeving op verschillende punten overtreedt.

Volgens de inspectie heeft Aldi niet goed geïnventariseerd aan welke werkdruk en ongewenste omgangsvormen het personeel wordt blootgesteld. Ook heeft de supermarkt onvoldoende maatregelen getroffen om te hoge fysieke belasting van medewerkers te voorkomen.

'Het inspectieonderzoek toont keihard aan dat de problemen bij Aldi breed aanwezig zijn', zei CNV-bestuurder Ben Hoogendam. 'Nu kan Aldi zich niet langer verschuilen achter incidenten of lokale managers. De Aldi-top moet met een stevig plan komen dat de problemen structureel oplost.'

Via een meldpunt verzamelde CNV eind vorig jaar zelf al zo'n 500 klachten van Aldi-medewerkers, die fysieke problemen of klachten over werkdruk en intimidatie hadden. Hierop begon de Inspectie eind januari dit jaar een onderzoek in de 9 distributiecentra en bijna 500 winkelfilialen van Aldi.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Als de berichten kloppen, wil hij er een oordeel over van Asscher. Heerma wil dat er een plan van aanpak komt dat moet leiden tot betere arbeidsomstandigheden bij Aldi en roept de minister op daar werk van te maken.

Aldi bevestigt dat de Inspectie de supermarkt op de vingers heeft getikt over de naleving van de Arbowetgeving. Een woordvoerster benadrukt dat de keten al is begonnen met het verbeteren van de aangegeven punten. 'Wij nemen de uitkomsten van het onderzoek serieus en benadrukken dat wij naar structurele oplossingen streven', aldus de zegsvouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden