Alders vindt weinig geloof

reportage Nationaal Coördinator Groningen kan volle kerk in Loppersum niet overtuigen

De kerk in Loppersum loopt aardig vol voor Hans Alders, deze woensdagavond. Nadat de Nationaal Coördinator Groningen 's middags al aan de pers heeft verteld wat de plannen zijn om aardbevingsschade te herstellen én verdere schade te voorkomen, zijn in de avonduren de bewoners aan de beurt.

En hier zijn ze: huiseigenaren, huurders, Statenleden, burgemeesters, wethouders, Nam-medewerkers, een dijkgraaf. Een enkele jongere met dreadlocks, maar de gemiddelde haarkleur is grijs. Hier en daar een gifgroen petje van de Groninger Bodem Beweging, die de hoofddeksels heeft uitgedeeld.

Alders vertelt. Over de geschillencommissie, over de veiligheid voor de burger die centraal staat. Drie kwartier lang. Eén keer roept iemand er tussendoor: "En wie gaat die casemanager betalen?", maar verder lukt het de toehoorders de Nationaal Coördinator te laten uitpraten, zoals vooraf was verzocht.

Alders geeft toe dat er minder is gebeurd dan was beloofd: niet de toegezegde drieduizend, maar slechts vijfhonderd panden werden tot nu toe bevingsbestendig gemaakt. Dat wordt nu allemaal anders, belooft Alders.

Mooie woorden hoor, begint een besnorde man als de toehoorders vragen mogen stellen. "Maar ik heb in uw hele verhaal het woord gaswinning niet gehoord." Applaus uit de zaal. Klopt, zegt Alders: "Minister Kamp gaat over de winning, ik over de versterking."

Vragen, vragen. Over de casemanager. Over de voorspellingen. En beseft Alders wel dat het KNMI door het Rijk wordt betaald, dus hoe objectief zijn die voorspellingen? Over het gevoel van onveiligheid, en dat je dat niet verhelpt met stenen en stutten. Over de schipperswoningen in de stad die amper te versterken zijn. Over of Groningen wel Groningen blijft. Vragen, zorgen. Het wantrouwen is enorm. Zoals Aders eerder vandaag zei: "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Maar hier in Groningen hebben de paarden wel heel hard gelopen."

Ook in de zaal: burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, het hart van het bevingsgebied en in de nieuwe plannen het startpunt van actie. "Mensen doen alsof het een cadeautje is dat wij als eerste aan de beurt zijn. Maar versterken ís geen cadeautje. We hebben beroerde jaren achter de rug."

En, zegt hij: de gasproductie moet omlaag. "Want je kunt natuurlijk oplappen wat je wil, als de winning niet fors omlaag gaat, is het dweilen met de kraan open."

Komt het goed? "Ja", zegt hij gedecideerd. "Over een jaar of vijftien, als al deze plannen zijn uitgevoerd en panden duurzaam zijn versterkt, energiezuiniger zijn, dan staat het gebied er hartstikke goed voor."

Oud-rechters vormen geschillencommissie voor afhandeling schade

De aanpak van aardbevingsschade wordt 'oplossingsgericht' en de veiligheid van de bewoners staat voorop, benadrukte Hans Alders gisteren bij de presentatie van zijn plannen.

Nieuw is dat er een geschillencommissie komt, gevormd door oud-rechters. Volgens Alders heeft de Nam beloofd zich in 99,9 procent van de gevallen bij de beslissing van de arbiter neer te leggen, waardoor de aardoliemaatschappij meer afstand krijgt .

Verder krijgen mensen met complexe schade een casemanager toegewezen. Als de gesprekken met die casemanager spaak lopen, kan ook daar de arbiter er nog tussen komen.

Er komen steunpunten voor bewoners en aparte steunpunten voor ondernemers, die specifieke vragen hebben over bijvoorbeeld inkomstenderving.

Het gebied waarbinnen Groningers in aanmerking kunnen voor de tijdelijke compensatieregeling voor waardevermindering wordt uitgebreid.

De herstel- en versterkingswerkzaamheden gebeuren 'van binnen naar buiten': ze beginnen in de kern van het aardbevingsgebied.

Alders wil bij het herstel van schade meteen kijken hoe de panden kunnen worden verduurzaamd.

De politiek reageerde gematigd positief op de plannen. De commissaris van de koning, PvdA'er Max van den Berg, vermoedt dat dit het begin van de door hem in Den Haag geëiste verandering is.

De Groninger Bodem Beweging spreekt van 'een eerste stap naar herstel van vertrouwen', maar bezweert Alders heel kritisch te blijven volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden