Alders stuit op wantrouwen in Groningen

Bewoners: Zo wordt probleem gereduceerd

De uitspraak van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, dat het beefgebied "kleiner is dan eerst werd gedacht", is slecht gevallen in het noorden. Alders heeft als taak de veiligheid en leefbaarheid in Groningen te verbeteren, die zijn aangetast door de gaswinning. Hij onderzoekt momenteel op welke schaal er moet worden ingegrepen.

Zaterdag zei de oud-minister in het AD dat "met de kennis die we nu hebben, onderzoeksinstituten tot de conclusie komen dat de effecten veel minder groot zijn". Daardoor hoeven er ook minder huizen aardbevingsbestendig te worden gemaakt.

Alders: "Het gaat om een kleiner gebied dan eerst werd gedacht. Het gaat dus eerder om vele tienduizenden huizen, maar niet om 170.000. Dan ziet de kaart er heel anders uit."

De Groninger Bodem Beweging (GBB), die opkomt voor de belangen van de noorderlingen, laat in een verklaring weten: "Kijk, zo reduceer je dus als overheidsfunctionaris een probleem. Gewoon zeggen dat het allemaal minder ernstig is." Volgens bestuurslid Lambert de Bont van de GBB "zit Alders hier gewoon om de gaswinning acceptabel te maken".

Het herstel van Groningen begint in groot-Loppersum, het hart van het aardbevingsgebied. Daar worden de eerste duizenden huizen aangepakt. Daarna, zegt Alders, "willen we van binnen naar buiten werken. Zodat we in 2026 kunnen zeggen dat we het overgrote deel hebben versterkt".

Onduidelijk is hoe grootschalig die operatie zal zijn. Het ministerie van economische zaken becijferde eerder dat het om maximaal 90.000 te herstellen panden zou gaan. De provincie Groningen rept echter over 170.000. Het herstelproject zal naar verwachting miljarden euro's kosten.

Alders probeerde de onrust over zijn woorden dit weekend weg te nemen. Zijn woordvoerder liet de NOS weten: "Hij komt absoluut op voor de belangen van de Groningers." Eind dit jaar moet duidelijk zijn hoe het herstelprogramma van Alders, dat 'Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen' heet, eruit ziet.

Tegen die tijd wil minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) ook een nieuw besluit nemen over de gaswinning. Het kabinet bepaalde deze zomer dat er dit jaar maximaal 30 miljard kuub gas uit het veld van Slochteren wordt gehaald, aanzienlijk minder dan de eerder aangekondigde 39,4 miljard. Mogelijk dat in 2016 nog minder gas wordt opgepompt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden