'Alcoholverbod pomp strijdig met mensenrecht'

Ewout Klok toont de drankboete van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit die hij heeft gekregen nadat bij zijn tankstation in Hoogeveen alcohol weer verkocht werd Beeld anp
Ewout Klok toont de drankboete van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit die hij heeft gekregen nadat bij zijn tankstation in Hoogeveen alcohol weer verkocht werdBeeld anp

Nederlandse tankstationhouders verwijzen naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) om af te dwingen dat zij binnenkort weer alcohol in hun pompshop mogen verkopen. Vrijdag komt bij de rechtbank in Assen de beroepszaak voor van pompexploitant Ewout Klok, die in 2011 een proefproces uitlokte door tegen de regels in toch bier in zijn schappen te leggen.

Klok kreeg een boete maar weigerde die te betalen. Zijn bezwaar werd echter afgewezen door de bezwaarschriftencommissie van het ministerie van Economische Zaken. Nu moeten rechters zich over de zaak buigen.

Brancheorganisatie BETA, waarvan Klok tot vorig jaar voorzitter was, stelt dat wetenschappelijk nog nooit een verband is aangetoond tussen de verkoop van bier en wijn in tankstations en verkeersonveiligheid. Tot 1 november 2000 waren pomphouders in Nederland ook gewoon vrij om gedurende gewone winkeltijden alcohol te verkopen, behalve in tankstations langs de snelweg.

'Het alcoholverbod is alleen maar ingevoerd omdat alcoholverkoop bij pompshops 'psychologisch onwenselijk' zou zijn. Maar het is in strijd met het gelijkheidsbeginsel uit het EVRM', stelt juridisch adviseur Lisanne Henneveld van BETA. De branche voelt zich benadeeld, omdat supermarkten en restaurants aan de openbare weg wel drank mogen aanbieden aan automobilisten. Ook bij elektrische oplaadpunten bestaat geen verbod op de verkoop van alcohol.

Henneveld wijst erop dat de Nederlandse ban eveneens botst met de vrijheid van diensten in Europa, aangezien pomphouders in andere EU-landen wel alcohol mogen verkopen. 'In onze grensstreek hebben tankstationhouders het heel moeilijk, omdat automobilisten een paar kilometer verderop in het buitenland wel een biertje kunnen krijgen aan de pomp. Ook liggen de accijnzen op tabak en benzine daar lager.'

Nederland telt ruim 4200 tankstations. Volgens BETA heeft zeker een kwart hiervan afgelopen jaren de winkel moeten sluiten omdat die onrendabel zou zijn geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden