Alcoholadvies: vrouw één, man twee glazen

Het nieuwe advies voor aanvaardbaar alcoholgebruik luidt: vrouwen één glas per dag, mannen hooguit twee.

Tot voor kort gold de regel dat gezonde volwassenen dagelijks één glaasje meer mochten drinken, zonder risico’s op gezondheidsproblemen. Nieuwe wetenschappelijke inzichten leiden ertoe dat de grens van aanvaardbare alcoholconsumptie naar beneden moet.

Nederlandse experts hebben overeenstemming bereikt over het nieuwe advies. Op initiatief van het Trimbos Instituut, kenniscentrum voor de verslavingszorg, kwamen gezondheidswetenschappers en communicatiedeskundigen bijeen om afspraken te maken over het uitdragen van de nieuwe norm.

De aanpassing van het alcoholadvies vloeit voort uit de richtlijnen Goede Voeding 2006 van de Gezondheidsraad. Daarin werd vastgesteld dat matig alcoholgebruik (één tot twee glazen per dag) bij oudere mannen en bij vrouwen na de overgang het sterfterisico door vooral hart- en vaatziekten waarschijnlijk iets verlaagt. Vrouwen hebben echter bij het drinken van twee glazen per dag wel een licht verhoogd risico op borstkanker. Daarom is de bovengrens voor volwassen mannen nu twee glazen, en voor vrouwen één glas.

Jongeren tot 18 zouden helemaal niet moeten drinken, vindt de Gezondheidsraad, omdat zij al bij twee glaasjes per dag een grotere kans op gezondheidsproblemen lopen.

„We gaan nu verder nadenken hoe we dit advies het beste kunnen vertalen voor het grote publiek”, zegt Victor Everhardt van het Trimbos Instituut. „Want zo’n norm zegt natuurlijk nog niets over bijvoorbeeld het aanvaardbare alcoholgebruik bij zwangere vrouwen en bij patiënten die medicijnen gebruiken.”

De experts hebben afscheid genomen van het begrip ’verantwoord’ alcoholgebruik. Het is nu ’aanvaardbaar’ gebruik. „Verantwoord alcoholgebruik bestaat niet in onze visie”, zegt directeur Van Dalen van de Stichting alcoholpreventie. „Minder is beter. Er is geen algemene, veilige norm voor alcoholgebruik.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden