Albury loodste Uiver naar veilige haven

(Trouw)

Het Australische stadje Albury herdacht dit weekeinde dat het 75 jaar geleden het KLM-toestel De Uiver voor een ramp behoedde. Dank zij de Australiërs finishte De Uiver als tweede in de vliegtuigrace Londen-Melbourne.

In het nieuwe luchthavengebouw van Albury zoekt de 94-jarige Jean Thompson een plaatsje in het drukke café. Er is net een muurschildering onthuld van De Uiver, die in oktober 1934 een noodlanding in Albury maakte. Thompson weet nog precies wat er gebeurde, die nacht 75 jaar geleden. „We waren erg ongerust, de bemanning was de weg kwijt. Ik herinner me dat mijn moeder hardop bad: heilige Maria, moeder van God, laat ze veilig landen.”

De Uiver was één van de twintig toestellen die in oktober 1934 meededen aan de vliegrace Londen-Melbourne. Aan boord waren vier bemanningsleden, drie passagiers en een stapel post. De Nederlandse DC-2 deed het lang erg goed. Maar op de laatste etappe van Charleville naar Melbourne (circa 1250 kilometer) verdwaalde De Uiver in een zware onweersstorm. De brandstof dreigde op te raken, een catastrofe lag op de loer. Maar de bevolking van het stadje Albury, driehonderd kilometer boven Melbourne, schoot de Nederlanders te hulp.

Met de straatverlichting werd de naam Albury in morse geseind, zodat de Nederlanders wisten waar zij waren. Tientallen auto’s werden naar de plaatselijke paardenracebaan gedirigeerd om met hun koplampen een landingsbaan te vormen. De actie slaagde: De Uiver wist op de modderige paardenracebaan te landen en kwam vlak voor een hek tot stilstand.

De volgende dag trokken driehonderd sterke mannen De Uiver uit de modder, waarop het toestel zijn race vervolgde. Het kwam als tweede in Melbourne aan en werd winnaar in de handicaprace. Nederland stond op zijn kop. In een telefoongesprek met bewindvoerder Parmentier vertelde premier Colijn dat ’er door het hele land een trilling van geestdrift is gegaan’.

Twee maanden na de race verongelukte De Uiver tijdens een vlucht in het Midden-Oosten. Maar de bevolking van Albury had De Uiver en de Nederlanders in haar hart gesloten. In de hoofdstraat van het stadje wapperen nu de vlaggen met Celebrating The Uiver. De bibliotheek heeft een speciale tentoonstelling en het café op de luchthaven heet ’The Uiver’.

De 94-jarige Jean Thompson was negentien toen De Uiver zijn noodlanding maakte. Haar vader was de directeur van de paardenracebaan. „Het was de meest opwindende nacht van mijn leven. Ik was erbij toen het vliegtuig naar beneden kwam. Overal zag je de lichten van de auto’s. De mensen van Albury hebben geweldig gereageerd op de oproep. Mijn jonge broer heeft ons nooit vergeven dat wij hem niet hebben wakker gemaakt.”

Even later landt een replica van De Uiver op het vliegveld van Albury. In een hangar hebben zich honderden genodigden verzameld om met een groots diner de gebeurtenissen rond De Uiver te vieren. De Nederlandse ambassadeur is er ook. Aan boord van de oude DC-3 zit Koen van Brugge, zoon van telegrafist Van Brugge die in 1934 met De Uiver meedeed aan de vliegrace.

„Het is heel emotioneel om de vlucht van je vader na te bootsen”, vertelt Van Brugge (74) als hij uit het toestel is gestapt. „Het was echt kielekiele in 1934. Het had niet langer moeten duren of ze waren ergens tegenop gevlogen.”

Jean Thompson staat op om in het café de muurschildering van De Uiver van dichtbij te bekijken. „Het was echt iets heel bijzonders”, mompelt ze.

De bevolking van het Australische Albury trekt De Uiver na de noodlanding uit de modder. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden