Albert Heijn komt terug van eenzijdige korting leveranciers

null Beeld anp
Beeld anp

Supermarktketen Albert Heijn gaat maandag niet eenzijdig een korting van 2 procent opleggen aan zijn leveranciers. Volgens een woordvoerder was het nooit de bedoeling van AH om de korting er bij wijze van dictaat door te drukken. Daarover zijn volgens hem misverstanden ontstaan.

De supermarktketen kondigde de korting onlangs aan in een brief aan de leveranciers. Zo'n 10 procent van hen heeft daarop contact gezocht met het bedrijf. De rest is door AH zelf gebeld. Volgens de woordvoerder kan er over de korting worden gepraat, maar betreft dat geen vrijblijvend gesprek.

Vakbonden voor varkenshouders, akkerbouw en melkveehouders hebben gistermiddag actie tegen de korting gevoerd bij het hoofdkantoor van AH in Zaandam. De boeren zijn bang dat zij uiteindelijk in hun portemonnee worden getroffen, omdat de leveranciers die korting aan hen doorberekenen. Volgens de AH-woordvoerder waren er zo'n 25 actievoerders.

Een delegatie van hen is ontvangen door directeur Sander van der Laan van Albert Heijn, waarbij de standpunten zijn gewisseld.

Een bericht dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek zou doen naar de korting bij Albert Heijn en concurrent Jumbo is door een NMa-woordvoerster tegengesproken. Vakblad Supermarkt had dat gemeld op basis van een anonieme melding van een fabrikant: de praktijken van AH en Jumbo zouden in strijd zijn met het artikel in de Mededingingswet dat ondernemingen verbiedt om misbruik te maken van hun economische machtspositie.

Albert Heijn wil 2 procent minder betalen voor de inkoop van goederen, met het argument dat het concern groter is geworden.

De vakbonden voor varkenshouders, akkerbouw, melkveehouders en pluimveehouders, alsook de Dutch Dairymen Board en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt zijn het daar niet mee eens. "Uiteindelijk krijgen de boeren minder geld. Dat is het pijnpunt", aldus organisator Wyno Zwanenburg, de voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

CNV Vakmensen zegt dat 'Albert Heijn onverantwoord bezig' is. Het winkelbedrijf heeft volgens bestuurder Henry Stroek van deze vakbond 'de mond vol van duurzaamheid en eerlijke producten, maar kondigt vervolgens een eenzijdige maatregel aan richting leveranciers'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden