Albert eist met gebalde vuist regeerakkoord

Opmerkelijk boze koning waarschuwt Belgische politici

Met harde woorden en sterke gebaren heeft een boze Koning Albert II de Belgische politici gemaand snel een akkoord te sluiten. Doen ze dat niet, dan verliezen ze het vertrouwen van de burger.

De koning viel in zijn jaarlijkse toespraak, die hij traditioneel een dag voor de Belgische nationale feestdag uitspreekt, met de deur in huis: "Ik had me graag verheugd, samen met u, over de eedaflegging van een volwaardige nieuwe regering. Helaas, zo ver zijn we niet. En ik betreur het."

Daar bleef het niet bij. Albert verwees naar het grondwettelijke 'recht om te waarschuwen', waar hij 'krachtig en met overtuiging' gebruik van wilde maken. "Ik ben diep bezorgd om deze langste regeringsvorming sinds mensenheugenis." Die leidt, aldus de koning, tot ongerustheid en onbegrip bij de bevolking.

Vragende handgebaren, een wijzende vinger en zelfs gebalde vuisten onderstreepten de kracht van zijn betoog. Waarnemers die de koning kennen, noemen zijn optreden opmerkelijk en nooit eerder vertoond. "Zenuwachtig en emotioneel", zo typeert de voormalige premier en Navo-topman Willy Claes het gedrag van de koning.

Terwijl zijn handgebaren in kracht toenamen, waarschuwde Albert voor "het risico op Poujadisme, dat de democratie ernstig kan schaden". Hij deinsde er zelfs niet voor terug de Belgische politici indirect van lafheid te betichten. "Ware moed is: vastberaden het compromis nastreven."

De koning vroeg de burgers te werken aan een betere verstandhouding, de taal van de ander te spreken en belangstelling te tonen voor elkaars cultuur. Hij wenste iedereen een mooie dag, maar zelf doet Albert vandaag niet mee aan de feestelijkheden. "Er is geen reden om te feesten", aldus koningshuiskenner Marc Van den Wijngaert.

Meestal roert de koning verschillende onderwerpen aan, maar deze keer bleef het bij de politiek. Op een kort zijspoor na: de hoge Belgische onderscheiding voor de Congolese arts Denis Mukwege, die vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld helpt. Het leek alsof Albert wilde zeggen: er zijn ook nog échte problemen op deze wereld.

De politieke impasse duurt ondertussen voort. Formateur Elio Di Rupo, die zijn ontslag al heeft aangeboden aan de koning, probeert de Vlaamse christen-democraten mee te krijgen in onderhandelingen met zeven andere partijen. De christen-democratische leider Wouter Beke leek daar gisteravond, na de toespraak, voorzichtig op in te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden