Albayrak: Wilders is onderdrukker moslimvrouw

Een man en een vrouw staan met hoofddoek op in de rij bij het stembureau aan de Haagse Dagelijkse Groenmarkt om een stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Samen met tientallen andere Hagenaars kwamen ze op het idee naar aanleiding van het voorstel van de PVV om het dragen van hoofddoekjes te verbieden in openbare gebouwen. (ANP)

Met zijn pleidooi voor een hoofddoekjesverbod laat PVV-leider Geert Wilders zien dat hij zelf „de opperonderdrukker van de islamitische vrouw" is.

Dat stelde oud-PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak zaterdag in een interview met de Volkskrant.

„Als mijn moeder niet met haar hoofddoek om had mogen werken, was ik nooit geworden wie ik ben”, aldus de in Turkije geboren Albayrak. „Het emancipatieproces in ons gezin danken wij aan een moeder in de vleesverwerkende industrie die contact had met de buitenwereld en die haar eigen geld verdiende.”

Wilders is niet onder de indruk van haar opmerkingen. „Albayrak zou als bezitter van een Turks paspoort beter moeten weten: zelfs in vele officiële Turkse gremia en instellingen geldt een hoofddoekverbod. Ze is dus een beetje de weg kwijt met haar twee paspoorten. De islamitische hoofddoek is bovendien een symbool van vrouwenonderdrukking ergo van de achterlijke islamitische cultuur”, stelde Wilders in een reactie.

Albayrak zegt in het interview verder „blij verrast” te zijn met de uitlatingen van werkgeversvoorman Bernard Wientjes over Wilders. De voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW waarschuwde vorige week openlijk voor de reputatieschade die Nederland in het buitenland oploopt door Wilders en diens PVV.

Vrijdag kreeg Wilders forse kritiek van premier Balkenende, die recente opmerkingen over de Turkse premier Tayyip Erdogan „onbestaanbaar” vond. Wilders noemde onlangs tijdens een bezoek aan Londen Erdogan een ’total freak’. „Als dit de stijl van opereren van Nederland is, krijgen we grote problemen”, aldus Balkenende vrijdag in het wekelijkse tv-gesprek met de NOS. Hij noemde het „echt onverantwoord” om je zo uit te laten over anderen.

In een open brief in de Volkskrant nemen enkele oud-ministers en andere (oud-)politici stelling tegen Wilders en andere „populistische predikers van angst en haat” die het vooral hebben gemunt op allochtonen en vooral moslims. „Het benoemen van vreemdelingenhaat mag geen taboe worden. De angst voor het verbale geweld van angst- en haatzaaiers mag ons niet gijzelen. Daarom spreken wij ons luid en duidelijk uit tegen discriminatie en racisme en voor solidariteit ongeacht etnische afkomst en religie”, stellen de ondertekenaars. Tot hen behoren de oud-ministers Hedy d'Ancona (PvdA), Hans Dijkstal (VVD), Jos van Kemenade (PvdA) en Jan Terlouw (D66) en mensen als Tineke Lodders (oud-senator CDA), Anja Meulenbelt (Eerste Kamerlid SP) en Kars Veling (oud-fractievoorzitter ChristenUnie).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden