Albayrak verwacht nog dit jaar sluiting noodopvang asielzoekers

den haag – - De noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers kan eind dit jaar dicht. Dit verwachten staatssecretaris Albayrak (vreemdelingenbeleid) en burgemeester Bandell namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Volgens Albayrak en Bandell werken de gemeenten goed mee aan de afspraken om de noodopvang te beëindigen. „De hakken zijn uit het zand”, zei Albayrak gisteren. Op haar beurt heeft ze beloofd zich in te spannen uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten en niet op straat te zetten.

Het totale aantal ex-asielzoekers dat in gemeentelijke opvang verblijft, is tussen december 2007 en mei 2009 met 64 procent afgenomen, tot zo’n 750 mensen. Van deze groep zijn er circa 200 die niet in aanmerking komen voor de pardon-regeling. „De groep is overzichtelijk en oplosbaar”, meent de staatssecretaris.

Of dat werkelijk zo is, moet nog blijken, want ze heeft nog maar vier maanden de tijd. De asielzoekers zijn verdeeld over 68 gemeenten, waarvan een derde ontevreden is over de samenwerking met de rijksoverheid, zo blijkt uit onderzoek van het bureau Regioplan.

Deze gemeenten hebben nog geen aanstalten gemaakt de noodopvang te beëindigen. Deze gemeenten vinden dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst of de dienst Terugkeer en Vertrek onvoldoende afspraken nakomen over terugkeer en vergunningen in schrijnende gevallen.

Albayrak verwacht voor het einde van het jaar ’met maatwerk’ een oplossing voor de resterende groep te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden