Albayrak verlaat de politiek

Nebahat Albayrak Beeld ANP
Nebahat AlbayrakBeeld ANP

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak (43) verlaat de politiek. Ze stelt zichzelf niet weer verkiesbaar voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen in september. 'Ik vind het tijd om andere dingen te gaan doen', zegt ze tegen Nu.nl. Ze is sinds 1998 Kamerlid en was staatssecretaris van Justitie van 2007 tot 2010 in het kabinet-Balkenende IV.

redactie

Onlangs was Albayrak kandidaat voor het leiderschap van de PvdA. Nu Diederik Samsom leider is gaat het volgens haar weer goed met de partij, zegt ze tegen nu.nl. 'Ik heb er vertrouwen in wat Diederik doet. Hij bedrijft zuivere politiek. Hij houdt de mensen voor ogen voor wie wij politiek bedrijven.'

Bezuinigingspakket
Ze steunt Samsom in diens keuze om niet mee te doen met de Kunduz-coalitie. Vorige week kwamen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie tot overeenstemming over een bezuinigingspakket van circa 11 miljard euro over 2013. Vooral Jolande Sap van GroenLinks drong er bij de PvdA op aan om mee te doen, maar Samsom heeft sinds zijn aantreden duidelijk gemaakt niet te willen vasthouden aan de 3 procent als maximum voor het begrotingstekort.

Over het akkoord zegt Albayrak: 'De prijs voor deze coalitie zal hoog zijn. Het is een voortzetting van het rechtse regeerakkoord. Als de euforie wegebt zal duidelijk worden wat dat betekent.'

Over haar vertrek zegt ze: 'Ik geloof dat je met idealen de wereld beter maakt. Dan is het moeilijk om zelf een moment te kiezen om de actieve politiek te verlaten. Ik heb gehuiverd voor het moment dat je eigenlijk te lang blijft zitten. Dat is een lastig weegmoment.' Tot aan september wil ze zich actief gaan inzetten in de verkiezingsstrijd. Ze weet nog niet wat ze daarna gaat doen.

Bewogen jaren
Over haar politieke carrière zegt ze: 'Het zijn bewogen jaren geweest.' Nog voordat ze aantrad als staatssecretaris van Justitie kwam ze onder vuur te liggen van de PVV omdat ze zowel over de Nederlandse als de Turkse nationaliteit beschikt. Voor het eerst werd een motie van wantrouwen ingediend tegen een bewindslied nog voor diens installatie. Als staatssecretaris was ze verantwoordelijk voor het generaal pardon aan ruim 28 duizend asielzoekers.

In de Kamer was Albayrak de nummer twee van de PvdA-fractie, zowel tijdens het leiderschap van Wouter Bos als dat van Job Cohen. Na het aftreden van Cohen in februari meldde ze zich als vierde kandidaat voor diens opvolging. Haar kandidatuur kon als nummer twee van de partij niet uitblijven, maar het hielp haar niet in de verkiezingen. Ze eindigde na Diederik Samsom en Ronald Plasterk.

Turkije
Albayrak werd geboren in Turkije maar verhuisde als kind van drie in 1970 naar Nederland. Haar vader werkte als steigerbouwer in Rotterdam. Ze studeerde internationaal en Europees recht in Leiden. Vervolgens werkte ze op het Landelijk Bureau Racismebestrijding en op het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1998 werd ze gekozen in de Tweede Kamer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden