Update

Albayrak spant kort geding aan om rapport COA-onderzoek

Nurten Albayrak. Beeld ANP
Nurten Albayrak.Beeld ANP

Nurten Albayrak, de directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) die op non-actief is gezet, spant een kort geding aan tegen de commissie die onderzoek heeft gedaan naar vermeende misstanden bij het COA.

Albayrak wil onderzoeksmateriaal van de commissie-Scheltema inzien, omdat ze anders geen goede reactie op het rapport kan geven. Dat zei de advocaat van Albayrak, Anita Verbeek, vandaag naar aanleiding van een bericht van de NOS.

Albayrak en haar advocaat denken dat de conclusie van het rapport niet strookt met wat gehoorde personen aan de commissie hebben verteld. 'We hebben van zeker één iemand gehoord dat diegene zich in zijn integriteit geschaad voelt', aldus Verbeek. 'Er is ons de mogelijkheid tot wederhoor geboden, maar we krijgen de onderliggende stukken niet.'

Albayrak is in september op non-actief gezet, nadat COA-medewerkers in de media anoniem hun beklag over haar hadden gedaan. Volgens hen zou ze de sfeer verzieken en te veel geld verdienen. Bovendien zou ze niet luisteren naar mensen in het veld en zo geld verkwanselen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat ze ten onrechte op non-actief was gezet.

Albayrak verklaarde meteen op 1 maart weer op haar werkplek te zullen terugkeren, maar besloot daar toch mee te wachten omdat het onderzoek van de commissie nog maar enkele weken zou duren. Minister Gerd Leers (Immigratie) liet eerder ook al weten dat 1 maart niet haalbaar was en ook de ondernemingsraad van het COA wilde uitstel van Albayraks terugkeer.

Het kort geding dient morgenochtend bij de rechtbank in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden