Update

Albayrak kan niet meer terugkeren als directeur COA, vindt Leers

Nurten Albayrak in oktober vorig jaar. Beeld ANP
Nurten Albayrak in oktober vorig jaar.Beeld ANP

Nurten Albayrak kan niet meer terugkeren als directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat concludeert minister Leers van Immigratie en Asiel na een onderzoek naar de bestuurscultuur bij het COA.

De leden van de Raad van Toezicht, die hun functie tijdelijk hadden neergelegd, hebben op hun verzoek ontslag gekregen van de minister. De commissie heeft onderzoek gedaan naar het werkklimaat, de bestuursstructuur en de gang van zaken rond de salariëring van de directieleden van het COA.

Scheltema stelt in zijn rapport dat de algemeen directeur, Albayrak, dominant was en weinig open stond voor kritiek. Er was sprake van een 'verdeel-en-heerstactiek'. Uit zijn onderzoek is naar voren gekomen dat er door de manier van werken van de directie een groot gebrek aan vertrouwen in de leiding was.

Non-actief
Albayrak werd vorig jaar op non-actief gesteld, na berichten over machtsmisbruik en klachten over haar manier van leiding geven. Volgens medewerkers van de organisatie zou ze de sfeer verzieken en te veel geld verdienen. Bovendien zou ze niet luisteren naar mensen in het veld en zo geld verkwanselen.

De commissie-Scheltema deed in die periode onderzoek naar de bestuurscultuur bij het COA. Albayrak wilde de vertrouwelijke gesprekken die de commissie met medewerkers van het COA voerde inzien, maar ving bot bij de rechter, zowel in het kort geding als in hoger beroep. Ook probeerde ze publicatie van het rapport tevergeefs te verhinderen.

Schade
De ondernemingsraad van het COA sprak zich vorige maand al uit tegen eventuele terugkomst van Albayrak bij het COA. De raad vond dat 'de aanpak van mevrouw Albayrak de sociaal-emotionele onveiligheid van medewerkers vergroot en daarmee schade toebrengt'.

De rechter bepaalde eerder dat Albayrak in maart weer mocht beginnen als algemeen directeur van het COA, maar ze zag daar zelf vanaf, in afwachting van het rapport van de commissie-Scheltema en onder druk van het COA en minister Leers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden