Albayrak: Bronnen in Armeense kwestie bevuild

Tegen de Armeniërs zijn in 1915 verschrikkelijke misdaden gepleegd. Het CDA worstelt met een ernstiger geloofwaardigheidsprobleem dan de PvdA. Dat zegt Nebahat Albayrak, nummer twee op de PvdA-lijst, over de beroering die is ontstaan over kandidaat-kamerleden voor CDA en PvdA, die de Turkse volkerenmoord op de Armeniërs ontkennen.

Op de CDA-lijst zijn dat Ayhan Tonca en Osman Elmaci, terwijl bij de PvdA Erdinc Sacan plaats 53 inneemt.

Over de genocide is Albayrak helder. Ze staat dichtbij de opvattingen van professor E. J. Zürcher, die in een boek over Turkse geschiedenis schat dat er in 1915 zevenhonderdduizend Armeniërs zijn omgekomen.

Albayrak: „Dat aantal is niet het belangrijkste. Zijn vijfhonderdduizend doden soms minder erg dan anderhalf miljoen?”

Over de aard van de gebeurtenissen in 1915 laat Albayrak dus weinig ruimte voor twijfel. Anders ligt dat voor de toedracht.

Albayrak, van Turkse komaf maar vanaf haar tweede opgegroeid in Nederland: „Ik moet toegeven dat ik er bar weinig van afwist. Maar toen ik me erin verdiepte, stuitte ik op een probleem. Alle bronnen bleken te zijn bevuild. Alles wat Armeniërs zeggen, wordt door Turken ontkend en omgekeerd. De luiken zijn omlaag. Er is geen gesprek mogelijk.”

Ze wil dat er na honderd jaar een einde komt aan het welles-nietes- spelletje, ze wil de discussie opentrekken. Ze vindt dat Turkije en Armenië gedwongen moeten worden te praten en hun archieven vrij te geven.

Pas dan kan worden nagegaan of en in hoeverre het Turkse verwijt klopt dat de Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog collaboreerden met de Russische vijand. Pas dan ook wordt duidelijk of er een vooropgezet Turks plan was voor volkerenmoord of dat de zaken uit de hand zijn gelopen, waardoor er bij de deportaties van Armeniërs vanuit hun woongebieden in het oosten van Turkije naar Syrië veel meer doden zijn gevallen dan verwacht.

Hoe komt het dat zo veel Turks-Nederlandse lokale politici er totaal andere opvattingen op na houden dan Albayrak, ook partijgenoten van haar? Dit blijkt uit de chatboxdiscussies op de website www.siyaset.nl, die beheerd wordt door Albayraks partijgenoot en kandidaat-kamerlid Erdinc Sacan. De site zit vol met genocide -ontkenners en ze behoren tot alle partijen.

Hoe komt het dat mensen, die zo sterk Turks-nationalistisch denken, doordringen tot kandidatenlijsten voor de kamerverkiezingen, waaronder de lijst van de PvdA? Klopt het dat de partijen bereid zijn principes te verloochenen om extra (Turkse) stemmen binnen te halen?

Albayrak vindt het te vroeg om nu al een antwoord te geven op al die vragen. Ze wil eerst alle feiten kennen, bijvoorbeeld over die website.

Toch vindt ze dat het vooral een CDA-probleem is: „Bij iemand als Tonca zit het dieper dan bij Sacan, het lijkt ideologischer. Het CDA is bezig met een charme-offensief naar moslims. Dat is na het Verdonk-beleid van wij-zij ongeloofwaardig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden