Albayrak acht loyaliteit voldoende bewezen

(Novum) - Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) heeft geen behoefte haar loyaliteit aan Nederland nog eens extra te bewijzen. "Ik ben soms honderd procent Nederlands en soms honderd procent Turks. Dat sluit elkaar niet uit. Een mens is geen gespleten persoonlijkheid", zei Albayrak, die ook vreemdelingenzaken in haar portefeuille heeft, zondagavond op Radio 1.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) verwijt de bewindsvrouw de schijn van dubbele loyaliteit omdat ze zowel een Nederlands als een Turks paspoort heeft. Diverse instanties en politici hebben de afgelopen weken hun afkeur uitgesproken over de manier waarop de discussie wordt gevoerd.

Ook schrijver en historicus Geert Mak nam deel aan het gesprek met Albayrak. Hij noemde de discussie over dubbele nationaliteit van de afgelopen weken 'weerzinwekkend'. Geert Wilders van de PVV noemde haar in een debat over de regeringsverklaring twee weken geleden 'een slager die haar eigen vlees keurt'. Volgens Wilders is het vreemd dat een Turks staatsburger zich uitspreekt over het al dan niet terugsturen van uitgeprocedeerde Turken in Nederland. Mak sprak van een bijna racistische uitspraak, die in strijd met het verbod op discriminatie zou zijn.

Albayrak zei dat de verontwaardiging van Mak bijna groter is dan bij haar. Zij vindt wel dat het debat over dubbele nationaliteit gewoon gevoerd moet worden. "Dat is nooit gedaan: wat verwacht je van immigranten en wat geef je ze?" De bewindsvrouw zei niets met het woord 'allochtoon' te kunnen en te weigeren zich in een hokje te laten stoppen. "Als je mensen zo in een hoek zet, worden zij nooit benaderd als volwaardige burgers. Daardoor zouden de 'echte problemen' volgens Albayrak doorgroeien. "Als je deze mensen afstoot, breng je het land echt schade toe."

De Turkse advocaat Kemal Kerincsiz overweegt een strafklacht in te dienen tegen Albayrak. Hij vindt dat Albayrak haar Turkse paspoort moet inleveren, omdat ze deel uitmaakt van een regering die de Armeense genocide veroordeelt. Vicepremier Wouter Bos (PvdA) zei vrijdag dat Albayrak niets heeft te vrezen van de eventuele aanklacht.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) vindt de uitspraken van Kerincsiz illustratief voor de problemen in het debat over de dubbele loyaliteit. Volgens de premier trekt Wilders de loyaliteit van Albayrak aan Nederland in twijfel, maar Kerincsiz vindt Albayrak juist niet loyaal aan Turkije. "Dat is opmerkelijk", zei de premier vrijdag. Verder wilde hij geen woorden aan de kwestie vuilmaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden