Europese Unie

Albanië en Noord-Macedonië zijn de wachtkamer van de Europese Unie nog niet uit

Johannes Hahn, de Oostenrijkse Eurocommissaris van uitbreidingsonderhandelingen. Beeld AFP
Johannes Hahn, de Oostenrijkse Eurocommissaris van uitbreidingsonderhandelingen.Beeld AFP

Het geduld van Albanië en Noord-Macedonië werd gisteren door de Europese ministers opnieuw op de proef gesteld. Zij haalden de Balkanlanden nog niet de wachtkamer van de EU uit. 

“Dit is geen gloriemoment voor Europa”, verzuchtte Johannes Hahn gisteren na afloop van de vergadering van ministers van Europese zaken in Luxemburg.

De EU-commissaris van uitbreiding is teleurgesteld omdat Albanië en Noord-Macedonië wéér geen groen licht hebben gekregen om met toetredingsgesprekken te starten. De overweldigende meerderheid van de lidstaten wil wel beginnen met onderhandelingen, benadrukte hij om de inwoners van de twee Balkanstaten een hart onder de riem te steken.

De ministers hebben de hete aardappel doorgeschoven naar de Europese leiders die eind deze week bij elkaar komen voor een top. 

De EU heeft te veel aan haar hoofd

Vooral Frankrijk vindt de tijd nog niet rijp voor de toetredingsgesprekken. De EU heeft nu te veel aan haar hoofd om twee staten toe te laten uit een regio die nog worstelt met corruptie, misdaad en het oorlogsverleden van de jaren negentig, verdedigde de Franse minister van Europese zaken Amelie de Motchallin de beslissing van Parijs. De aanstaande brexit, migratie en de veiligheidsdreiging uit Rusland vergen eerst de aandacht van de EU, zei ze.

Parijs kan op bijval van Nederland rekenen wat betreft de reserves ten aanzien van Albanië. Den Haag ziet nog grote problemen in dat land, maar staat wel open voor gesprekken met Noord-Macedonië. Duitsland heeft een compromis geopperd: wel voor het eind van het jaar gesprekken beginnen met Noord-Macedonië en met Albanië pas een datum afspreken als Tirana aan meer voorwaarden heeft voldaan.

Maar Hahn vindt uitstel steeds lastiger uit te leggen. De onderhandelingen worden nu al voor de derde keer op de lange baan geschoven; eerder gebeurde dat in juni vorig jaar en afgelopen juni opnieuw. Volgens de EU-commissaris hebben de twee Balkanstaten hun huiswerk inmiddels gedaan. Zo heeft Albanië volgens hem hard gewerkt om omkoping binnen de rechterlijke macht tegen te gaan. En heeft Noord-Macedonië een langlopende ruzie met Griekenland beslecht over de naam van het land.

“Nu is het tijd voor ons om te leveren”, vindt Hahn. Al is het maar omdat “landen als Rusland, China en Turkije al op de Westelijke Balkan aanwezig zijn met een politieke agenda die niet te verenigen is met de waarden en standaarden die de Europese Unie hanteert”.

Hij hoopt dat de Europese leiders de patstelling rondom toetreding van de twee landen zullen doorbreken en ‘de geloofwaardigheid van de EU herstellen’.

Lees ook: 
Zorgenkindje Albanië begint brave jongetje Noord-Macedonië tot last te worden

Noord-Macedonië en Albanië trokken samen op, om bij de EU te komen. Maar zorgenkindje Albanië is brave jongetje Noord-Macedonië inmiddels een beetje tot last.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden