Albanese politie arresteert vijf verdachten autobom-aanslag

TIRANA (AFP, Reuter) - De Albanese politie heeft vijf mensen gearresteerd na een bomaanslag, maandag, in het centrum van Tirana. De explosie in de Albanese hoofdstad doodde vier personen en verwondde er 26. Het is nog onduidelijk wie de aanslag, de eerste in Albanië met een autobom, heeft gepleegd.

President Sali Berisha, die maandag de plek van de aanslag bezocht, beschuldigde de Sigurimi - de Albanese geheime dienst die in 1990 na de val van het stalinistische regime werd ontbonden - bij de aanslag betrokken te zijn. Berisha zei dat voormalige agenten van de geheime dienst probeerden het land te destabiliseren. Twee van de vijf arrestanten waren vroeger hoge functionarissen van de Sigurimi.

Twee andere arrestanten werkten als bewaker bij de Koha Jone - de krant van de ex-communistische Socialistische Partij (SP), die nu in de oppositie zit. De politie viel maandagnacht de kantoren van de Koha Jone binnen en nam alle aanwezige medewerkers mee naar het politiebureau voor ondervraging. Alleen de twee bewakers werden uiteindelijk gearresteerd, omdat zij, volgens de politie, voldeden aan de beschrijving die getuigen hadden gegeven van de mannen die de bomauto hadden geparkeerd. “Het is onvergeeflijk dat een terroristische daad wordt misbruikt om journalisten aan te vallen en het drukken van een krant te verhinderen”, schreef de Kohe Jone gisteren.

De laatste arrestant is een journalist van de onafhankelijke krant Poppuli Po. De staatstelevisie suggereerde dat een artikel van zijn hand in november vorig jaar - waarin hij, naar aanleiding van de bomaanslag op de Macedonische president Kiro Gligorov, opperde dat iets dergelijks ook in Albanië kon plaatsvinden - mede tot de aanslag had geleid.

De SP, die volgens Berisha veel oud-medewerkers van de Sigurimi in de gelederen heeft, reageerde gisteren woedend over de inval en ontkende iedere betrokkenheid bij de aanslag. De regerende Democratische Partij van Berisha en de SP beschuldigen elkaar ervan in de aanloop naar de verkiezingen, over drie maanden, een klimaat van terreur te creëren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden