Alarmfase 1 voor Jemen, nu Saudi's hulptoevoer naar de republiek blokkeren

6 november: de Saudische kroonprins Salman ontmoet ex-premier Hariri van Libanon in Riyadh.Beeld AP

Hulporganisaties slaan alarm over Jemen, nu het land volledig is geïsoleerd door Saudi-Arabië. 

Sinds begin deze week heeft de internationale coalitie onder leiding van Riyadh alle havens, vliegvelden en landgrenzen afgesloten, als vergelding voor een raketaanval op Saudisch grondgebied door Houthi-rebellen. De Saudische coalitie ondersteunt de Jemenitische regering (die alleen in het zuiden van het land grondgebied in handen heeft) in haar strijd tegen deze rebellen.

Door de blokkade komen hulporganisaties het land niet meer binnen - iets wat internationaalrechtelijk verboden is, ook al heeft Saudi-Arabië het recht om inkomend verkeer te controleren op wapens. Mark Lowcock, noodhulpcoördinator van de VN, waarschuwde deze week voor een hongersnood met miljoenen slachtoffers als die situatie voortduurt: volgens de hulporganisaties zijn zo'n 20 miljoen mensen afhankelijk van hulp. Nu al worden 7 miljoen mensen door de hongerdood bedreigd, en zijn er naar schatting zo'n 900.000 gevallen van cholera ontdekt.

"Kinderen gaan voortdurend dood in Jemen omdat ze ondervoed zijn en zelfs geen weerstand meer hebben tegen een verkoudheid", aldus Lowcock. "Hiervoor was het ook al lastig om hulp het land in te krijgen."

Meepraten 

Daar kan Djoen Besselink, landencoördinator Jemen voor Artsen zonder Grenzen over meepraten. Besselink was op weg naar Jemen om een collega af te lossen, maar strandde in Djibouti. "We hebben hier een eigen vliegtuig waarmee we drie keer per week naar Saana (hoofdstad Jemen, onder controle van de Houthi's, red.) vliegen en een keer per week naar Aden (in het zuiden, red.). Daarvoor moeten we altijd eerst toestemming vragen aan de Saudiërs omdat die het luchtruim in het noorden van Jemen controleren. Als we geen toestemming krijgen, vliegen we niet. Dat is te gevaarlijk."

Het is voor het eerst dat de hulporganisatie structureel een paar dagen achter elkaar geen toestemming krijgt, al ging hulp op de juiste plek krijgen de afgelopen jaren altijd al gepaard met een hoop bureaucratische rompslomp. "Zo'n vijf tot zes mensen van onze organisatie zijn continu bezig om toegang te krijgen. We onderhandelen voortdurend, niet alleen met de door de Saudi's geleide coalitie maar ook met de Houthi's. We moeten altijd een paar dagen van tevoren toestemming vragen om überhaupt te mogen bewegen. Anders komen we de checkpoints niet door."

De gevolgen van de blokkade worden snel voelbaar nu voedselhulp en medicijnen het land niet in kunnen. De voedselprijzen stijgen snel en dreigen voor de Jemenieten onbetaalbaar worden.

Lees ook
-  Verwarring over verdwenen premier Libanon
In Jemen voltrekt zich 's werelds grootste humanitaire ramp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden