'Alarmerend gevoel dat de crisis niet snel over is'

De clubs in de Major League Baseball weten het zeker: de economische crisis zal een stevig effect hebben op de sport. De sector maakt zich op voor moeilijke tijden.

Han Koch

Wat hebben de 81-jarige Paul Volcker en de 30 eigenaren van Amerikaanse topclubs in het honkbal gemeen? Tot voor kort deelden de voormalige voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) en de groep van 30 alleen hun liefde voor de honkbalsport. Maar sinds het uitbreken van de economische crisis delen zij ook de vrees dat de gouden tijden van het honkbal, in ieder geval tijdelijk, voorbij zijn.

De clubs, verzameld in Major League Baseball (MLB) nodigden deze week Volcker uit om zijn visie op de crisis te geven. Volcker, een opvolger van de meer bekende Alan Greenspan, wilde die visie publiekelijk niet herhalen, maar de 30 eigenaren van de toonaangevende clubs weten een ding zeker: de crisis zal een stevig effect op de sport hebben. Dit jaar leverden de kaartverkoop en alle andere opbrengsten zoals verkoop van shirts en petjes en de uitzending van de wedstrijden via MLB.Com nog een recordomzet van ongeveer 6,5 miljard dollar op.

De clubs durven nu geen voorspelling over hun inkomsten te geven. Na een sessie met Volcker van hooguit driekwartier weten de managers wel zeker dat zij zich moeten opmaken voor een langdurige periode waarin de Amerikaanse economie gerepareerd moet worden. Lew Wolff, topman van Sunstone Hotel Investers en eigenaar van de Oakland Athletics, kwam volgens het zakelijke persbureau Bloomberg geschokt naar buiten: „Volcker heeft ons een alarmerend gevoel gegeven dat de crisis niet snel over is.”

Voor de honkbalclubs is om twee redenen de opinie van Volcker van belang. De man geniet zeer groot aanzien onder de honkbaleigenaren omdat hij in de jaren zeventig en tachtig de oplopende inflatie wist te beteugelen als Fed-voorzitter. Daarnaast zat hij in diverse commissies die zich bogen over wat in de VS wordt gezien als de ’markt voor honkbal’.

De sport is anders dan in Nederland eerder een bedrijfstak dan een vrijetijdsbesteding. Een beetje werper of een goede eerste honkman kan zichzelf aan contracten helpen die boven de vijftig miljoen dollar uitstijgen. Of die bedragen nog haalbaar zijn, en wellicht zelfs onwenselijk zijn omdat veelverdieners na het echec op Wall Street met argusogen worden bekeken, wordt door de clubeigenaren onderzocht.

Vrijwel elke club moet opnieuw met zijn sponsoren in onderhandeling. Een voorbeeld dat voor opschudding heeft gezorgd is het vertrek van DHL Express US van de Amerikaanse markt. De dochter van Deutsche Post geeft de Amerikaanse markt op en dat betekent niet alleen een verlies van 9500 banen, maar ook de vermoedelijke beëindiging van het sponsorschap van de organisatie MLB en enkele clubs waaronder Cincinnati Reds, New York Mets en Boston Red Sox.

Dat de honkbalsector zich op moet maken voor moeilijke tijden werd afgelopen week duidelijk. De gewone Amerikaan mag dan de Dow Jones-index op Wall Street als graadmeter gebruiken voor de stand van de economie. Voor de eigenaren van de honkbalclubs fungeert de prijs van de toegangskaartjes bij de Boston Red Sox als graadmeter voor het sentiment. De club die alom wordt gezien als een succesnummer liet deze week weten de prijs van de toegangskaartjes niet te zullen verhogen. En dat is voor het eerst sinds 1994.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden