Alarmapparaat voor laatste taboe in Nederland

Misschien wel het grootste taboe in Nederland wordt een steeds makkelijker te nemen hindernis. Begin januari komt een apparaatje op de markt dat meet of iemand een onfrisse geur uit zijn mond verspreidt. Volgens parodontoloog E. Winkel uit Amsterdam letterlijk een verademing. Ongeveer 50 procent van de mensen ruikt 's morgens uit de mond en 15 procent van de Nederlandse bevolking zelfs chronisch. Zeker 60 procent van de bevolking heeft er wel eens last van, zo concludeerden onderzoekers L. Boxen en H. van der West in hun scriptie over slechte adem. De zwaardere gevallen komen onder andere terecht bij Winkel en zijn Kliniek voor Parodontologie. Daar houdt hij het zogeheten halitose-spreekuur,ofwel 'spreekuur voor slechte adem'.

Het apparaatje van het Japanse bedrijf Tanita, dat allerlei elektronische lifestyle apparaatjes maakt, biedt uitkomst. De zogeheten Breath Alert meet de zogeheten halitose ofwel slechte adem uit de mond.

Een oplossing voor het probleem dat zich dan mogelijk voordoet heeft het apparaatje niet en pepermuntjes helpen al helemaal niet. Die oplossing past volgens Winkel in de categorie grootmoeders bakerpraatjes. Kauwgom, pepermunt en snoepjes maskeren slechts enkele minuten de halitose.

De gevallen waar Winkel mee te maken krijgt zijn soms schrijnend. ,,Als je weet wat ik hier al in de praktijk heb gehad... Mensen die door een onfrisse adem op het punt staan te scheiden, of die op hun werk op grote afstand van hun collega's zitten en niet meer samen met mensen de lift in durven te stappen.''

De bron van de kwaad riekende geuren ligt in 90 procent van de gevallen op de achterkant van de tong. Daar vermengen bacteriën zich met slijm achter op de tong. Deze 'plak' gaat rotten, waardoor er zwavelgassen ontstaan die de onaangename geuren veroorzaken. Soms is er ook een combinatie met tandvleesproblemen of keel-, oor- en/of neusproblemen. Winkel zegt dat er twee oplossingen zijn: het aanschaffen van een speciale tongreiniger en/of een gorgel of spraymiddel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden