Alarm over tieners in de prostitutie

'Vlaanderen moet probleem erkennen'

De stichting Child Focus trekt aan de bel over loverboys in Vlaanderen. Ze maken steeds meer en jongere slachtoffers, maar "men kent en begrijpt deze praktijk in Vlaanderen niet voldoende".

Het is volgens de Belgische organisatie die zich inzet voor vermiste, ontvoerde en seksueel uitgebuite minderjarigen, hoog tijd voor een gerichte aanpak van deze vorm van mensenhandel en prostitutie. Om te beginnen moet de 'softe' term loverboy vervangen worden door tienerpooier.

"Je moet het benoemen zoals het is", zegt de woordvoerder van Child Focus, Dirk Depover. "Het woord loverboy klinkt veel te romantisch. Dit gaat niet over liefde. Het zijn mensenhandelaars die kwetsbare tieners doelbewust afhankelijk en emotioneel aanhankelijk maken om hen vervolgens via misleiding, dwang en geweld uit te buiten in de prostitutie."

Het is voor het eerst dat er in België onderzoek is gedaan naar de loverboy-problematiek. In het deze week verschenen rapport 'Slachtoffers van tienerpooiers in Vlaanderen' stelt Child Focus dat België jaren achter loopt op Nederland. Er is geen voorlichting of gericht opsporings- en vervolgingsbeleid, er zijn geen anonieme meldpunten, er is geen specifieke zorgvoorziening of begeleiding van getroffen meisjes en soms jongens.

Bij veel agenten is volgens Depover "weinig erkenning dat het probleem bestaat. Er is een lage aangiftebereidheid, en vaak gaat het om meisjes die meerdere keren van huis zijn weggelopen. De politie wordt er moedeloos en in zekere mate onverschillig van. In de zomer van 2014 moesten twee meisjes van 14 en 15 jaar de nacht doorbrengen in een Antwerpse cel omdat men zich geen raad met ze wist." Achteraf bleken ze slachtoffers van tienerpooiers te zijn.

De Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen belooft alvast beterschap. Hij gaat speciale opvangplekken inrichten en er komen vormingstrajecten voor welzijnswerkers en politie. Daarvoor wordt waarschijnlijk Nederlandse expertise ingekocht.

Ook wil Vandeurzen taxichauffeurs en hotelreceptionisten inschakelen om verdachte situaties te herkennen en te melden. Child Focus beveelt de overheid aan in gesprek te gaan met de legale seksindustrie, "die soms onbewust faciliteert", aldus Depover. "Maar het gaat wel over zware strafbare feiten."

Child Focus registreert zelf pas sinds mei 2015 slachtoffers van tienerpooiers als zodanig. Op basis van deze prille gegevens en gesprekken 'in het veld' schat de stichting dat de afgelopen twee jaar zestig jongeren, onder wie 12- en 13-jarigen, door charmeurs met kwade bedoelingen werden ingepalmd in Vlaanderen. Volgens de coördinator van het onderzoek, Yasmin Van Damme, is het waarschijnlijk "het topje van de ijsberg".

Ze komen opvallend vaak terecht in de Antwerpse illegale prostitutie; en in Brussel, Gent en kleinere steden als Turnhout, Leuven, Mechelen en Hasselt. Child Focus richt zich nu ook op Franstalig België.

Van Damme meent dat er snel concreet moet worden ingegrepen omdat het fenomeen via internet groeit. "Niet alleen wordt een groot aantal slachtoffers nu benaderd via sociale media, maar het slachtofferschap wordt er ook in stand gehouden doordat ze 'bevriend' raken met een ontzettend groot aantal personen dat gelinkt is aan de initiële ronselaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden