Alarm over tekort aan materieel baart politiek zorgen

Nederlandse pelotonscommandanten in Uruzgan hebben deze week alarm geslagen over het gebrek aan materieel waarmee hun manschappen kampen. „Logistiek gezien zijn de problemen dusdanig groot en is de staat van het materiaal zo slecht dat dit in de praktijk onnodig gevaar oplevert voor de Nederlandse militairen”, schrijven de officieren van de ’Battle Group’ aan de militaire vakbond VBM NOV, die de brief gisteren wereldkundig maakte.

De officieren hebben hun klachten kenbaar gemaakt aan de hogere legerleiding. „Helaas hebben wij nog geen oplossingen en resultaten gezien”, zo motiveren de betrokkenen het schrijven. Bij de VBM NOV kwamen veel telefoontjes binnen van verontruste ouders en partners van militairen in het uitzendgebied.

De fracties van VVD, CDA en SGP reageerden gisteren bezorgd op de brief van de militairen. CDA en SGP willen dat minister Van Middelkoop (defensie) volgende week in de Tweede Kamer uitleg verschaft. Dit kan ook staatssecretaris De Vries zijn. Hij is verantwoordelijk voor personeel en materieel.

Volgens de CDA-staatssecretaris leidt het gebrek aan materieel in Uruzgan niet tot extra risico’s voor militairen die de poort uit gaan. Hij erkent dat er problemen zijn, maar volgens hem vindt er ter plaatse een ’herschikking’ van materieel plaats als mensen op pad worden gestuurd. De brief van de militairen neemt hij zeer serieus. „Daarom hebben we ook om meer geld gevraagd en zijn er nieuwe Bushmasters (gepantserde patrouillevoertuigen, red.) besteld.” Al eerder klaagden militairen over gebrek aan materieel en de staat van onderhoud van voertuigen.

Defensie kreeg vorig jaar om die reden twee keer dertig miljoen euro en twee keer vijftig miljoen euro om versleten materieel te vervangen en nieuwe voertuigen en extra reserveonderdelen te kopen. Groot probleem is dat de orderportefeuilles van leveranciers vol zitten. Er is grote vraag naar voertuigen die bestand zijn tegen bermbommen, de Bushmasters. Er zijn daarom nu tien gekocht van het Australische leger. „Het duurt even voordat die het gebied bereiken, benadrukte De Vries.

Volgens de pelotonscommandanten zouden al gewonden zijn gevallen door het ontbreken van functionerende veiligheidsriemen in een Patria (eveneens een gepantserd voertuig, red.). Ook is er gebrek aan munitie en onderdelen voor bepaalde wapensystemen. Voorzitter Jean Debie van de vakbond vindt dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen. Ook de militaire vakbond AFMP is ongerust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden