Alarm over Nederlandse vingerafdrukken in VS

Illustratie Beeld ANP
IllustratieBeeld ANP

D66 slaat alarm over eventueel gebruik door de Amerikanen van vingerafdrukken uit Nederlandse paspoorten. Kamerlid Gerard Schouw heeft het er helemaal niet op. Hij wil dat minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) Nederlandse biometrische gegevens afschermt tegen de Verenigde Staten en zelfs dat de Europese commissie actie onderneemt.

Binnenlandse Zaken besteedt de productie van Nederlandse reisdocumenten uit aan het bedrijf Morpho BV in Haarlem, onderdeel van de ook in Amerika actieve Safran Group. Daardoor zouden ze in de VS kunnen beschikken over biometrische gegevens (vingerafdrukken, gezichtsscans) van Nederlanders, vreest Schouw: 'En dat terwijl biometrische gegevens niet feilloos zijn en identiteitsvervalsing mogelijk is. Het kabinet beschermt het recht op privacy van Nederlandse burgers niet goed genoeg."

Actie van de Europese Commissie is hard nodig, denkt Schouw: 'Europese landen mogen niet ondergeschikt worden gemaakt aan wetten van derde landen. Dit moet tussen de Europese Commissie en de Amerikaanse regering worden opgelost.' Schouw dient vandaag een motie in om voor elkaar te krijgen dat het kabinet zich inzet voor een internationale oplossing voor de kwestie. Ook zijn partijgenote Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt het volgens eigen zeggen 'onaanvaardbaar dat we klakkeloos accepteren dat wetten van buiten de EU voorrang krijgen op EU-wetten, nota bene op ons eigen grondgebied. Het gaat hier om de VS, morgen gaat het om China.'

Uit een brief van minister Spies valt op te maken dat de soep misschien niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Het is niet uitgesloten dat de Amerikaanse autoriteiten persoonsgegevens uit de databank van Morpho BV kunnen vorderen, noteert de bewindsvrouw, maar dat zal door de Amerikaanse rechter worden getoetst met inachtneming van Europese en Nederlandse regelgeving. Omdat ze echter ook niet afhankelijk wil zijn van de Amerikaanse rechter, is Spies in overleg getreden met Morpho om te bezien of kan worden uitgesloten dat persoonsgegevens aan de Amerikanen moeten worden verstrekt. Dat wordt nu onderzocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden