Al-Zawahri en Amerikaan in video Al-Qaida

(Novum/AP) - Een nieuwe videoboodschap is zaterdag verschenen van de tweede man van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri. Op de 41 minuten durende video, die op een website van radicale moslims verscheen, is ook een tot de islam bekeerde Amerikaan te zien. Beiden roepen ze 'alle Amerikanen en andere ongelovigen' op zich tot de islam te bekeren.

De Amerikaan wordt voorgesteld als Adam Yehiye Gadahn. De 28-jarige wordt gezocht door de Amerikaanse FBI op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Hij zou trainingskampen van Al-Qaida in Pakistan hebben bezocht en zijn opgetreden als vertaler voor de terreurorganisatie.

Gadahn roept verder Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan op over te lopen naar het kamp van de tegenstander. Het is de tweede keer dat Gadahn samen met Al-Zawahri in een videoboodschap verschijnt, al zijn ze niet naast elkaar te zien. Op 7 juli, een jaar na de aanslagen in het openbaar vervoer van Londen, verscheen een video waarin de Amerikaan zegt dat geen enkele moslim een traan moet laten om bij Al-Qaida-aanslagen omgekomen westerlingen.

Het optreden van Gadahn is in de video van zaterdag aanzienlijk langer, wat mogelijk betekent dat Al-Qaida in hem iemand meent te hebben gevonden die de boodschap goed op het Amerikaanse publiek kan overbrengen.

In de video wordt niet direct gedreigd met nieuwe aanslagen. Wel geeft Gadahn een lezing over de islam en de 'fouten' van het christendom en jodendom. Ook zegt hij dat de Verenigde Staten de oorlogen in Irak en Afghanistan aan het verliezen zijn en dat Amerikaanse soldaten meevechten in de 'kruistochten' van president George Bush, die volgens Gadahn de militairen slechts als kanonnenvlees ziet. "Waarom geven jullie je niet over aan de waarheid van de islam, ontsnappen jullie niet uit het ongelovige leger en sluiten jullie jezelf niet aan bij de winnende kant in plaats van te sneuvelen voor Bush?", zegt hij.

Al-Zawahri geeft alleen een korte introductie van de video, waarin hij zich richt tot de 'Amerikanen en westerlingen in het algemeen' en hen aanspoort zich te bekeren tot de islam.

Weinig is bekend over de rol van Gadahn in Al-Qaida. Hij verdween kort na de aanslagen van 11 september 2001. Hij groeide op op een boerderij in Californië. Zijn vader verhuisde daar in de jaren '70 naartoe om te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Hij veranderde zijn achternaam en die van zijn gezin omdat ze een nieuw leven begonnen.

Het gezin probeerde een geitenhouderij op te zetten, maar dat bracht niet genoeg op. Gadahn studeerde na de middelbare school niet verder, maar verhuisde naar een buitenwijk van Los Angeles, waar hij moslim werd en de moskee bezocht bij de Islamitische Gemeenschap van Orange County. Later werd hij geweerd uit de moskee omdat hij een religieuze leider had aangevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden