Al-Zarkawi bedreigt premier Irak

AMSTERDAM - De Iraakse interim-premier Allawi is het nieuwste doelwit van moslim-extremisten in Irak. Op een website van radicale moslims zegt een stem die van Al-Kaida-leider Al-Zarkawi zou zijn dat 'een goed gif en zeker zwaard' voor Allawi is gevonden.

Het dreigement wordt in Bagdad serieus genomen. Ijad Allawi, een oud-Baathlid dat vanuit ballingschap met Amerikaanse hulp gewerkt heeft aan een coup tegen Saddam, wordt een lakei van de Amerikanen genoemd en 'een symbool van het slechte'. De groep zegt niet te zullen rusten tot Allawi hetzelfde lot treft als Ezzedin Salim, de toenmalige leider van de opgeheven regeringsraad, die in mei omkwam.

Onderminister van buitenlandse zaken Al-Bajati zei tegen de BBC dat rondom de overdracht van de macht aan de Irakezen op 30 juni extra veiligheidsmaatregelen worden genomen. De Amerikanen menen dat moslim-extremisten en oud-Baathleden hun aanslagen hebben opgevoerd om die machtsoverdracht te verstoren. Allawi en zijn ministers, die door de VN zijn geselecteerd, hebben in Irak veel meer steun dan de door de Amerikanen benoemde regeringsraad - tot woede van voorstanders van een Baathbewind of een islamitisch kalifaat.

Dat laatste is waar Jamaat al-Tawhid, de groep van Al-Zarkawi, op de geluidsband naar zegt te streven. De groep heeft de ontvoering en onthoofding opgeëist van de Zuid-Koreaanse tolk Kim Sin-il. Uren na de vondst van zijn lichaam bombardeerden de Amerikanen gisteren een lokatie in Falloedja waar de groep een onderduikadres zou hebben. Volgens de Amerikanen kwamen daarbij twintig buitenlandse moslim-strijders om, maar buurtbewoners zeggen dat de aanval op een garage vier burgers het leven kostte. Die dagen geleden kostte zo'n aanval in Falloedja ook al twintig levens.

In de strijd tegen het geweld heeft premier Allawi de Navo te hulp geroepen. In een brief aan Navo-topman De Hoop Scheffer vraagt hij de alliantie de Iraakse veiligheidstroepen te trainen, die tot nu toe weinig succes hebben bij het bestrijden van het verzet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden