Al voordat er een noot klinkt is er spektakel met Dudamel

FREDERIKE BERNTSEN

Klassiek

Rachmaninov, Reger, Moessorgski Wiener Philharmoniker o.l.v. Gustavo Dudamel ****

Nederlandse fans van Gustavo Dudamel hebben de afgelopen tijd niets te klagen gehad. Half maart was hij in het Amsterdamse Concertgebouw met zijn eigen orkest uit Los Angeles, en nog geen maand later is de dirigent op reis met de Wiener Philharmoniker.

Twee totaal verschillende orkesten, maar de man op de bok is dezelfde. Dudamel betekent spektakel, als musicus, maar ook als vent op zich, nog voordat er een noot heeft geklonken - niet voor niets spreekt hij luisteraars van alle generaties aan, hoewel de meeste handjes na afloop worden geschud door twintigers en dertigers. Daar komt bij dat de uitvoeringen van de Venezolaan een belevenis zijn.

De maestro blijft onverminderd populair, maar nu lijkt vooral zijn kunst zich te ontwikkelen tot iets subliems: rijk aan energie, en zo eenvoudig. Met de Wiener heeft hij een limousine te pakken, samengesteld uit soepel gesmeerde onderdelen. Een daarvan is de Weense strijkersklank, dat warm zoemende, optimaal en van binnenuit resonerende geluid.

Tot die strijkers behoort de Bulgaarse concertmeester Albena Danailova. De Weense equipe was van oudsher een mannenbolwerk, maar deze dame deed je dat vergeten, met haar bloedmooie solo's in 'Het dodeneiland' van Rachmaninov en Regers 'Vier Tondichtungen nach Arnold Böcklin'. De meeste orkestrale geestdrift sprak uit Regers werk, wat zorgde voor het ene hoogtepunt na het andere.

Zo ook Moessorgski's 'Schilderijen van een tentoonstelling', waarvoor Viktor Hartmanns schetsen de basis vormden: een zinderende muzikale ervaring, waarbij het schitterende koper de luisteraar versteld deed staan. In Wenen verstaan ze de kunst van het programmeren.

Dudamel heeft het. Wat? Hét! Tijdens het slotapplaus weigert hij een treetje hoger te gaan staan, en begeeft hij zich al babbelend tussen de musici. Voor een toegift zijn ze niet te beroerd. Nog één keer die strijkers, in een stukje 'Zwanenmeer' van Tsjaikovski. Wow.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden