Al voor 2,50 een droom van een luchtkasteel

De verkoop van luchtkastelen loopt als een trein, maar veel brood zit er niet in voor de zeventien studenten die Cadeau Château runnen. Op 1 april houdt deze mini-onderneming op te bestaan.

“Wij concretiseren dromen”, zegt Chris Heesen, als enige vierdejaars tussen de tweedejaars studenten cultureel-maatschappelijke vorming aan de Hogeschool Utrecht betrokken bij het studieproject. Hoewel, echt concreet wordt zo'n droom nooit, het blijft lucht. Voor 2,50 gulden kun je er al een kopen. Daarvoor krijg je een certificaat plus eigendomsbewijs, van wat je waar ook maar zou willen hebben: een peperdure auto, een idem racefiets, een schitterende villa of letterlijk een kasteel ergens in de lucht.

De duurdere uitvoering (9,95 gulden) zit in een plastic doosje, waarin bovendien een sleutel zit, om je luchtkasteel binnen te gaan, plus een kompasje om het te kunnen vinden. Voor drie gulden meer wordt het certificaat ingelijst en alles verpakt in een ecodoos.

Chris Heesen: “Wil je bijvoorbeeld je luchtkasteel in Letland hebben - maar het kan net zo goed in Eindhoven - dan zoeken wij precies de lengte- en breedtegraden erbij, het klimaat en de vrijetijdsbesteding ter plekke. Je kunt er iemand bij wijze van geintje vreselijk mee in de maling nemen. Is iemand zo zuinig op z'n mooie auto dat hij er haast niet in rijdt, dan geef je hem een luchtkasteel op een rustige plek en zet je er zelf bij: parkeer je auto hier, dan wordt-ie nooit meer beschadigd.”

Het idee komt van Martijn Anderson. Met nog een paar van de groep mini-zakenlui zit hij even op Malta dank zij twee prijzen, vorige maand gewonnen op de nationale marktdag voor mini-ondernemingen.

Geen vakantie, want het hele project is bedoeld om te leren. Daarom wisselen de functies binnen Cadeau Château regelmatig, en moeten de studenten op Malta proberen hun idee aan de (Europese) mens te brengen.

Niet eenvoudig: op de marktdag kostte het al tien tot vijftien minuten om het luchtkasteel aan Nederlanders uit te leggen, “en begrijpt een Engelsman je, als je het hebt over castle in the clouds of air castle?”

Intussen zijn de dromen (ruim duizend verkocht) nog even te bestellen op 033 - 4791399, maar nu De Efteling de rechten op het idee gekocht heeft, moeten de studenten er afblijven.

De tachtig aandeelhouders krijgen een ietsje winst op hun 25 gulden, en Chris gaat aan zijn afstudeerproject werken. Dat gaat over de mogelijkheden voor buurthuizen om buitenschoolse activiteiten van basisscholen over te nemen, in zijn visie geen luchtkasteel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden