'Al vijfhonderd doden door aanval op Aleppo'

Syrische vluchtelingen aan de Turkse grens. Zo'n dertigduizend mensen wachten daar totdat ze weg kunnen. Beeld afp
Syrische vluchtelingen aan de Turkse grens. Zo'n dertigduizend mensen wachten daar totdat ze weg kunnen.Beeld afp

Sinds begin februari zijn al vijfhonderd mensen door het toegenomen geweld in het Syrische Aleppo omgekomen, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Onder de slachtoffers zouden 101 burgers zijn.

Redactie

Ook zouden 169 rebellen zijn gedood en 143 soldaten van het Syrische leger. Buitenlandse jihadi's lijden eveneens verliezen: 105. De cijfers zijn niet te controleren, maar geven wel aan dat de strijd in de door rebellen gecontroleerde stad zeer ernstig is. Vanuit Aleppo wordt het verzet tegen de regeringstroepen van de Syrische president Assad geleid.

Grootschalig offensief
Begin februari werd door Assad een nieuw, grootschalig offensief ingezet om de stad opnieuw in te nemen, waarbij Syrische troepen worden geassisteerd door Russische bommenwerpers. Daar is internationaal veel kritiek op. Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders noemde de inmenging vandaag nog 'onacceptabel' en een schending van VN-resolutie 2254, waarin wordt opgedragen tot een staakt-het-vuren. Dat deed hij tijdens een debat over de inzet van Nederlandse F16's in Syrië, dat nog de hele dag duurt.

In Syrië intussen hebben regeringstroepen Aleppo bijna geheel omsingeld. Het lijkt erop dat het regime de rebellen wil gaan uithongeren, een tactiek die het ook op andere plaatsen in Syrië toepast.

Turkse grens
Naast de stad zelf proberen de soldaten ook de gebieden in de buurt van Aleppo te veroveren. Daardoor komen ze steeds dichter in de buurt van de Turkse grens. Als dat gebeurt heeft het regeringsleger voor het eerst in twee jaar weer een belangrijke corridor in handen. Door dat gebied werden de rebellen de afgelopen jaren bewapend.

De regio waar gevochten wordt, is niet ver van de plek waar tienduizenden gevluchte Syriërs uit Aleppo zich de afgelopen week hebben verzameld. Zij worden aan de grens voorlopig opgevangen en slechts 'gecontroleerd' toegelaten in Turkije. Er gaan wel hulpgoederen Syrië in, maar de grens is nog niet open.

Verenigde Naties
De Verenigde Naties, die zeggen dat mogelijk tot 160.000 vluchtelingen Aleppo kunnen ontvluchten, droegen Turkije gisteren op de grens te openen. De Turkse president Erdogan reageerde daar vandaag op door te zeggen dat het beleid van de VN faalt en dat niet alle vluchtelingenproblematiek op de schouders van zijn land moet vallen. "Wat is jullie nut?", vroeg hij zich af.

Erdogan zei verder dat de VS de regio 'met bloed doordrenken' doordat president Obama de Koerdische strijdende partijen niet als 'terroristisch' aanmerkt. "Wij weten wie Daesh is (de term waarmee IS wordt aangeduid in de regio, red.). Maar jullie kunnen hen niet herkennen."

Ministers Koenders en Hennis-Plasschaert worden geflankeerd door generaal Tom Middendorp tijdens het debat over bombarderen op Syrië. Beeld anp
Ministers Koenders en Hennis-Plasschaert worden geflankeerd door generaal Tom Middendorp tijdens het debat over bombarderen op Syrië.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden