Al verdacht van witwassen, nu ook nog van corruptie

Italiaanse politie zet hoge Vaticaanse geestelijke Nunzio Scarano vast

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De Italiaanse politie heeft gisteren het hoofd boekhouding van het Vaticaan gearresteerd. Nunzio Scarano, een hoge geestelijke, wordt verdacht van fraude en corruptie. Samen met Scarano zijn ook een geheim agent en een makelaar in effecten opgepakt. Tegen Scarano loopt al een zaak wegens het witwassen van 560.000 euro in 2009.

Nunzio Scarano zou de spil zijn in een poging 20 miljoen euro cash met een Italiaans regeringsvliegtuig van Zwitserland naar Italië te brengen. Beurshandelaar Carenzio zou met het geld in Zwitserland handelen, maar die actie werd afgeblazen. Scarano wilde het geld ongemerkt terug in Italië te krijgen. Geheim agent Giovanni Maria Zito moest de klus opknappen. De operatie ging niet door, maar de plannen waren concreet genoeg voor een arrestatie. Scarano betaalde geheim agent Zito de helft van de beloofde 400.000 euro beloning. Scarano rapporteerde dat bedrag als 'ontbrekend'.

De arrestatie komt twee dagen nadat paus Franciscus een grondig onderzoek naar de bank van het Vaticaan heeft ingesteld. Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR) zoals de bank officieel heet, is een ondoorgrondelijke en onoverzichtelijke organisatie, die zo nog altijd ruimte biedt voor witwaspraktijken. De bank is hierop vorig jaar onderzocht door de commissie-Moneyval van de Raad van Europa en op menig punt onvoldoende bevonden.

Dat onderzoek gebeurde op verzoek van de vorige paus Benedictus XVI, die hiermee wel de goede wil van het Vaticaan toonde, maar daar tegelijk ook vrij laat mee was. De meeste Europese banken waren al veel eerder door Moneyval onderzocht op risico van financiering van terrorisme en witwaspraktijken.

Het IOR heeft 114 medewerkers en beheert een vermogen van 5,4 miljard euro. Paus Franciscus heeft een commissie van vijf deskundigen ingesteld die de bank van het Vaticaan grondig moet reorganiseren. Onder hen is de Amerikaanse juriste Mary Ann Glendon, hoogleraar in Harvard en voorzitter van de pauselijke academie voor sociale wetenschappen.

De nu gearresteerde geestelijke Nunzio Scarano is ook betrokken bij een financieel schandaal dat veel op witwassen lijkt. In 2009 heeft hij van zijn eigen rekening van het IOR ruim een half miljoen euro gehaald. Het geld was afkomstig van giften en bedoeld voor een hospice. Scarano gebruikte het voor een eigen huis in Salerno. Hij verdedigde zich door te zeggen dat de gevers zo rijk waren dat hij makkelijk de 560.000 euro bij elkaar kon krijgen. Het onderzoek rond de arrestatie van Scarano wordt geleid door de Romeinse onderzoeksrechter Barbara Callari.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden