Al veertien Nederlandse jihadstrijders omgekomen

'De afgelopen twee jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland omgekomen in de strijd in Syrië.' Beeld AFP
'De afgelopen twee jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland omgekomen in de strijd in Syrië.'Beeld AFP

De afgelopen twee jaar zijn veertien jihadstrijders uit Nederland omgekomen in de strijd in Syrië. Dat heeft de inlichtingendienst AIVD vandaag bekendgemaakt.

Ongeveer 130 mensen zijn naar het strijdgebied afgereisd en bijna dertig zijn inmiddels teruggekeerd. Momenteel zijn er dus naar schatting tachtig mensen uit Nederland in Syrië of Irak om mee te doen met de jihad. Onder hen zijn een 20-tal vrouwen, zo meldde Rob Bertholee, het hoofd van de AIVD, vandaag tijdens de presentatie van de nieuwe nota over de dreiging van het jihadisme in Nederland.

Volgens Bertholee is er sprake van een brede radicaliserin. Dat is een risico voor Nederland. Sinds begin 2013 is er een snelle omslag en groei te zien in het fenomeen jihadisme, zei hij. De AIVD-topman denkt niet dat het om een hype gaat, maar dat het blijvend is.

Vrouwen
Over het 20-tal vrouwen want naar Syrië vertrok zei Bertholee dat ze daar de mannen ondersteunen. Tot nu toe heeft de inlichtingendienst AIVD niet de indruk dat ze zelf de wapens oppakken.

Bertholee vindt het een hoog aantal en hij is verbijsterd dat de overwegend jonge vrouwen naar Syrië gaan. 'Als mens ben ik flabbergasted', zei hij. Ze omarmen het jihadistische gedachtegoed en vanuit 'een soort ideaal' willen ze daar volgens hem de mannen (moreel) steunen.' Wat die steun precies inhoudt, weet Bertholee niet.

Vanuit de islamitische waarden en normen gaat hij uit van verzorging, koken, kinderen krijgen. Soms gaan ze een islamitisch huwelijk aan, aldus de AIVD-baas.

De meeste jihadstrijders uit Nederland hebben overwegend een Marokkaanse achtergrond maar er zitten volgens de AIVD-baas ook poldermoslims bij, jongens met een niet-islamitische achtergrond die bekeerd zijn. Wat betreft dreiging of aanpak maakt dat geen verschil, zei Bertholee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden