Al twitterend de bossen door

Een foeragerende zeearend of een otter die over het ijs wandelt. Boswachters zijn vaak getuige van bijzondere natuurmomenten. Dankzij Twitter is een foto daarvan met een kort begeleidend tekstje al snel gedeeld met de rest van de wereld. Dit weekend opent bij de Nieuwkoopse Plassen een tentoonstelling met foto's van twitterende boswachters.

MARIANNE WILSCHUT

'Gistermiddag zag ik nog een otter op het ijs wandelen en vorige week spotte ik een grote groep zilverreigers in het winterlandschap. Dat zijn prachtige momenten die je meteen wilt delen en dankzij Twitter kan dat." Egbert Beens, boswachter namens Staatsbosbeheer in Nationaal Park de Weerribben, was drie jaar geleden een van de eerste boswachters in Nederland die het sociale medium Twitter ontdekte. Aangestoken door het enthousiasme van zijn kinderen legde Beens de gebruikersnaam @DeBoswachter vast en begon hij met het delen van zijn foto's en persoonlijke belevenissen in 140 tekens via deze internetdienst. Inmiddels heeft hij ruim 4200 volgers.

"Het is een fantastisch mooi medium om mensen te laten kennismaken met mijn werk", zegt Beens. "Het levert heel veel interactie op. Mensen tippen mij bijvoorbeeld als ze hebben gezien dat er ergens illegaal afval is of als er bomen door een storm zijn geveld. Ook krijg ik via Twitter vragen als 'Wat voor vogel is dit?' Daar weet ik niet altijd het antwoord op, maar dan verwijs ik ze weer door naar bijvoorbeeld de Vogelbescherming."

Beens en andere collega's die ook al vroeg op Twitter zaten, hebben met hun enthousiasme flink wat andere boswachters aangestoken met het twittervirus. Van Staatsbosbeheer zijn 65 boswachters actief op Twitter. Bij Natuurmonumenten zijn dat er zo'n 33. Ook zijn er boswachters die een blog of een facebookpagina bijhouden. Vooral de foto's van de bijzondere natuurfenomenen die de boswachters tijdens hun werk tegenkomen, zorgen op de sociale media voor veel retweets en reacties.

Jurriaan van Leeuwen, medewerker educatie bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij de Nieuwkoopse Plassen, besloot dan ook om een expositie te wijden aan het fenomeen van de twitterende boswachter. Deze tentoonstelling opent morgen. Van Leeuwen: "Veel mensen weten niet wat het werk van een boswachter inhoudt, deze foto's geven daar een mooi beeld van. Behalve snapshots van bijzondere natuurmomenten zie je bijvoorbeeld ook beelden van vrijwilligers die helpen met het onderhoud van natuurgebieden."

De vijftig foto's die op de tentoonstelling hangen, zijn afkomstig uit het hele land en zijn ingedeeld in hashtags als #vogels, #bloemen, #zoogdieren en #werk. Deze hashtags geven de twitterende natuurbeschermers vaak mee aan hun tweets zodat ze in de zoekmachine van Twitter makkelijk te vinden zijn. Bij de foto's, die bijna allemaal met een smartphone zijn gemaakt, hangen de bijbehorende tweets.

Martijn van Schie (@NatuurMartijn), boswachter in de Nieuwkoopse Plassen, heeft voor de expositie foto's ingezonden van een bloemenveld, 'de natuur McDonalds heb ik die genoemd', en foto's van een veldmuis en een Noordse woelmuis. "We hebben afgelopen jaar de verschillende muizensoorten die in de Nieuwkoopse Plassen voorkomen, geïnventariseerd. Deze foto's waren een leuke manier om dat onderzoek op Twitter te noemen", vertelt hij.

Van Schie is nu ruim een jaar actief op Twitter. "Ik zag om me heen dat het draagvlak voor natuurbescherming aan het afnemen is. Ook het aantal leden van Natuurmonumenten neemt af. Vertellen wij ons verhaal nog wel goed?" dacht ik. Vandaar dat ik besloot te twitteren. Het is een snelle manier om in contact met mensen te komen. Behalve regionale natuurweetjes, deel ik ook mijn mening over de gevolgen van het natuurbeleid van staatssecretaris Henk Bleker. Ook krijg ik veel respons op mijn protesttweets tegen de komst van de Blankenburgtunnel."

André Donker (@andredonker), boswachter bij Natuurmonumenten in Drenthe en twitteraar van het eerste uur, heeft al veel succesvolle acties via Twitter op touw gezet. Zo twitterde hij de aanleg van een paar dassentunnels bij elkaar. Donker: "Ik merkte dat de foto's die ik plaatste van doodgereden dassen tot veel verontwaardigde reacties leidden. Dus besloot ik om via Twitter geld in te zamelen voor de aanleg van dassentunnels. Die actie leverde binnen no time 15.000 euro op, genoeg geld om de tunnels aan te leggen."

De inzamelingsactie voor de dassentunnel is volgens Jeffrey van Heck, online adviseur bij Natuur- monumenten, een goed voorbeeld van hoe natuurorganisaties via sociale media ook mensen kunnen bereiken die geen lid van een organisatie zijn, maar toch hart voor de natuur hebben. "Op onze facebookpagina hebben we nu een heel succesvolle actie waarbij mensen foto's kunnen uploaden van sporen in de sneeuw. Wij gaan dan uitzoeken welk dier bij die sporen hoort. Dat levert heel veel interactie op."

Naast die interactie zijn de sociale media voor natuurorganisaties ook een goeie manier om een wat jonger publiek te bereiken. "Ons ledenbestand bestaat vooral uit vijftigplussers. Maar de laatste tijd hebben we meer instroom van jonge gezinnen. Het is nog te vroeg om de conclusie te trekken dat de sociale media daarbij helpen, maar het zou kunnen."

Bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn ze dan ook blij met hun twitterende ambassadeurs. Regelmatig organiseren ze presentaties waarbij boswachters vertellen over de voordelen van Twitter, Facebook of LinkedIn. Boswachters die vervolgens ook de digitale stap willen zetten, krijgen cursussen en een smartphone aangeboden.

"Sommige boswachters zijn wat huiverig om met sociale media aan de slag te gaan, omdat ze vrezen dat het ze extra tijd kost", weet Jeffrey van Heck. "Dat kan ik begrijpen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een foto is zo gemaakt en een bijbehorend berichtje van maximaal 140 tekens is zo getypt. Bovendien merken veel boswachters die twitteren dat het niet meer nodig is om persberichten te maken, omdat hun tweets al door de pers worden opgepikt." Dat kan boswachter Egbert Beens beamen. "Laatst was hier iemand in de Weerribben door het ijs gezakt. Na een tweetje van mij waren de lokale schaatsvereniging en de plaatselijke krant sneller op de hoogte dan als ik een persbericht had moeten schrijven."

De kritiek dat sociale media vluchtig en oppervlakkig zijn, deelt hij niet. "Maar ik plaats dan ook nooit tweets in de trant van 'Goeiemorgen!' Daar kan ik me zo aan ergeren."

De expositie van twitterende boswachter hangt tot en met 4 maart in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij de Nieuwkoopse Plassen, Dorpstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop. De tentoonstelling is gratis.

Op www.natuurmonumenten.nl/twitter en http://www.staatsbosbeheer.nl/Doorlees/Actueel/Boswachters%20online.aspx staat een overzicht van alle twitterende boswachters.

Op #twexcursie
Samen met boswachter Frans Kapteijns (@BoswachterFrans), had boswachter André Donker (@andredonker) vorig jaar de primeur van de eerste twexcursie door een natuurgebied. De twee gaven voor hun twittervolgers een rondleiding door natuurgebied Kampina. Terwijl Kapteijns uitleg gaf over het gebied, twitterde Donker diezelfde informatie. Ook deelden de deelnemers van de tocht hun ervaringen en foto's met hun smartphones. Hierdoor was de rondleiding ook te volgen voor mensen die niet mee konden met de tocht. Op 25 maart organiseert boswachter Martijn van Schie (@NatuurMartijn) van de Nieuwkoopse Plassen voor zijn volgers een twexcursie door dit vogelrijke gebied. Van Schie nodigt de schrijvers van de vijftien origineelste tweets uit voor deelname aan zijn #twexcursie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden