Hoogbegaafd

Al twintig jaar allerlei baantjes zonder perspectief

Beeld Wendy van der Meer (40)

"Mijn cv is een rommeltje", vertelt Wendy van der Meer (40) uit Driel. "Ik ben alweer bijna twintig jaar geleden gestopt met mijn universitaire studie Romaanse talen en cultuur. Het was weinig uitdagend. Ik kreeg vervolgens allerlei baantjes, bij de dierenambulance, bij het recreatieschap, et cetera. Allemaal onder mijn niveau en zonder doorgroeimogelijkheden. Momenteel bezorg ik twee dagen per week de post.

Pas een paar jaar geleden kwam ik erachter dat ik hoogbegaafd ben. Ik zet dat niet op mijn cv omdat het nog niet echt geaccepteerd is in de samenleving. Ze denken dat je arrogant bent. Dat ik mezelf heel wat vind. Maar hoogbegaafd zijn, betekent vooral dat ik anders denk, en anders communiceer. Ik analyseer zaken snel, ik heb snel overzicht.

Ik heb helaas nog niet zoveel positieve ervaringen. Ja, ik leer makkelijk, maar ik ben dus niet afgestudeerd. Bij heel veel baantjes krijg ik te horen dat ik overgekwalificeerd ben, maar bij hoog opgeleide banen ontbreekt mijn diploma weer. Omdat het solliciteren niet lukt -er zit nogal een gat tussen mijn cv en hoe ik functioneer - ga ik het op andere manieren proberen.

Ik doe al een cursus creatief schrijven, ik wil een taalmaatje worden voor iemand die nog niet ingeburgerd is, ik ga waarschijnlijk een kennis ondersteunen met het ontwikkelen van haar bedrijf. Zodat mensen mij in actie kunnen zien en ik hopelijk op termijn zelf een inkomen kan genereren. Dat me dat nu niet lukt, neem ik mezelf kwalijk."

Werkloos
Een derde van de hoogbegaafden zit werkloos thuis. Dat blijkt uit onderzoek. Lees daarover hier meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden