Al twee keer zo veel discriminatieklachten

null Beeld anp
Beeld anp

Het jaar is nog niet voorbij, maar het aantal meldingen over discriminatie op grond van ras is nu al verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Belangrijkste oorzaak is de Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de antidiscriminatie-instellingen in het land, die het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam vandaag heeft gepubliceerd.

In de eerste 8 maanden van dit jaar kwamen daar 6285 klachten binnen over het beledigen of ongelijk behandelen op basis van afkomst of huidskleur. Vorig jaar waren het er 3143.

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart vroeg PVV-leider Wilders aan zijn publiek of ze meer of minder Marokkanen wilden, waarop vanuit de zaal 'minder, minder, minder' werd geroepen. Een deel van de klachten hierover werd ingediend door autochtone Nederlanders.

Het aantal klachten over Zwarte Piet blijft dit jaar tot nog toe beperkt tot landelijk een tot twee per maand. Daarbij valt op dat dit meer in het westen van het land speelt dan elders, aldus een woordvoerster van het Amsterdamse meldpunt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden