Interview

Al tien jaar turnen op topniveau: Sanne Wevers blikt terug én vooruit

Sanne Wevers tijdens het Turngala 2017 in Sportcentrum Leek. Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens
Sanne Wevers tijdens het Turngala 2017 in Sportcentrum Leek.Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens

Ze was 17 jaar en brak met twee keer goud door bij een wereldbekerwedstrijd in Glasgow. Nu is Sanne Wevers in Schotland voor de EK en kijkt ze terug.

Fred Buddenberg

Anoniem kan Sanne Wevers nooit meer een turnhal binnenlopen. Als olympisch kampioene van Rio 2016 op de balk weet de 26-jarige Almelose dat alle ogen op haar zijn gericht. Zo ook vandaag in de SSE Hydro in Glasgow waar de Nederlandse turnvrouwen de kwalificaties afwerken voor de finale van de landenwedstrijd (zaterdag) en de toestelfinales (zondag) van de Europese kampioenschappen.

Behoorlijk niveau

Tien jaar terug beleefde Wevers als zeventienjarig meisje haar internationale doorbraak in Glasgow. Niet in de SSE Hydro met een capaciteit van 13.000 toeschouwers, maar in de veel kleinere Kelvin Hall. De wereldbekerwedstrijd leverde Wevers twee keer goud op, op de balk en op de brug. “Dat staat mij nog goed bij”, zegt ze als haar gedachten teruggaan naar die prestaties in de Schotse stad.

“Grappig, want mijn eerste reactie was toen, dat iedereen er zo’n big deal van maakte. Voor mij was het wel oké, leuk”, lacht Wevers. Later kwam het besef dat het toch wel bijzonder was, twee gouden medailles in een wereldbeker. “Als ik er nu op terugkijk, turnde ik daar op balk al een behoorlijk niveau. Er zitten nog steeds onderdelen van toen in mijn oefening. Alleen is de oefening meegegaan in de tijd.”

'Te oud'

Zelf is Wevers ook meegegaan in de tijd. Van de acht finalisten op balk in Glasgow in 2008 is zij als enige nog actief. “Oh wat erg”, zegt ze, “dan voel ik me wel heel oud.” Voor een turnster is ze dat ook, al zijn de tijden wel veranderd. De leeftijden in het vrouwenturnen zijn de laatste jaren gestegen, in 2008 was het volstrekt ondenkbaar dat iemand van 26 jaar nog op topniveau meedraait.

“Het is allang niet meer zo dat je als zestienjarig meisje over je hoogtepunt heen bent en stopt”, aldus Wevers. Ze zegt dat het in de turnsport geaccepteerd is dat turnsters tot ver in de twintig doorgaan. Eén uitzondering ziet ze wel: de wereldkampioenen meerkamp zijn vaak nog piepjong, zoals de 16-jarige Amerikaanse Morgan Hunt, die vorig jaar in Montreal de allround wereldtitel veroverde.

Wevers: “Je ziet dat die pubers de combinatie van de vier toestellen beter aankunnen dan de volwassen vrouw. Een van de redenen dat meisjes in vroeger tijden veel eerder afhaakten, is volgens mij dat ze destijds niet wisten hoe het lichaam van een vrouw zou kunnen omgaan met trainen, belastbaarheid en herstel. Nu is algemeen bekend wat je met een volwassen lichaam kunt doen.”

Sanne Wevers in actie tijdens kwalificatie op de balk voor de wereldkampioenschappen turnen in Montreal, Canada.  Beeld ANP
Sanne Wevers in actie tijdens kwalificatie op de balk voor de wereldkampioenschappen turnen in Montreal, Canada.Beeld ANP

Doorrammen werkt niet

Ondanks een aantal blessures en tegenslagen wist Wevers zich staande te houden in de sport die veel van het lichaam vergt. Met vallen en opstaan, erkent ze.

“Er is ergens een ommekeer gekomen in onze sport. Men is gaan beseffen dat alleen maar doorrammen niet goed is. Je moet voorzichtig omgaan met de belasting in de training en je rust nemen in de periodes daarna. Turnen is een sport met high impacts en die high impacts moet je heel bewust kiezen.”

Na het succes in Rio moest Wevers wennen aan de nieuwe code die na iedere olympische cyclus wordt opgesteld. Dat is leuk en uitdagend, zegt Wevers. “Op het moment dat je wint, kun je je voorbereiden op een nieuw proces. Met dezelfde oefening kun je niet de nieuwe cyclus ingaan.” Maar ook lastig. Op de EK van 2017 in Cluj werd Wevers vijfde en op de WK in Montreal vergat ze een element waardoor ze de finale niet haalde.

“De afgelopen twee jaar stonden in het teken van zoeken. Wat werkt wel, wat niet en welke richting gaan we op. Nu zijn we bezig met de keuzes die we hebben gemaakt en het stabiliseren van de ­oefening. Ik heb wat dingetjes veranderd . Ze willen wat meer naar combinaties met drie elementen achter elkaar. Dat is moeilijk en wordt niet zomaar toegevoegd door iedereen. Ik heb een aantal blokjes ingebouwd en het is een uitdaging om dat in de wedstrijd ook te laten zien.”

Haar status is veranderd en Wevers is blij dat de olympische storm rond haar persoon is gaan liggen. Als olympisch kampioene kwam ze in een wereld die ze niet kende en waarin iedereen wat van haar vond en wilde. “De focus is nu weer vooruit. Het heeft even geduurd voordat ik mezelf weer heb gevonden. Ik wil zelf bepalen wat ik doe en wie ik ben. En hoe ik verder ga naar mijn nieuwe kansen en nieuwe dromen.”

De eerste Europese kampioenschappen

Glasgow is de komende elf dagen het toneel van de eerste editie van de European Championships. Onder de paraplu van dit evenement, dat om de vier jaar gehouden gaat worden, organiseren zeven sporten gezamenlijk hun Europese kampioenschappen. Naast ­turnen zijn dat zwemmen, wielrennen, golf, triatlon en roeien. De zevende sport is ­atletiek, maar die sport heeft vanaf komende maandag Berlijn als thuisbasis.

De gedachte achter de bundeling van krachten is dat de sporten hopen op meer aandacht voor hun kampioenschappen en meer inkomsten uit tv-rechten. Belangrijke partner is de European Broadcasting Union, die de beelden doorstuurt naar 52 omroepen. Aan de ‘mini-Olympische Spelen’ in Glasgow en Berlijn doen ruim 4500 atleten mee.

Lees ook: Ballet als basis voor turnsucces

Na de generatie met Sanne Wevers, nu actief op het EK in Roemenië, lijkt een gat te ontstaan. Nederlands oudste turntrainster Nel Krauwel weet wel waarom.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden