Toestellen van Cathay Pacific tijdens de coronacrisis. Ze staan aan de grond op Luchthaven Hongkong.  Beeld AFP
Toestellen van Cathay Pacific tijdens de coronacrisis. Ze staan aan de grond op Luchthaven Hongkong.Beeld AFP

Hongkong

Al taxiënd krikken Cathay-piloten hun salaris op

Hanne Obbink

Nu moet het afgelopen zijn! Deze boodschap troffen piloten van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific kort geleden in hun e-mail aan. Een aantal van hen heeft het chagrijn van hun leidinggevenden opgeroepen door op hun thuisbasis, Luchthaven Hongkong, te traag te taxiën. Met opzet.

En dat kan niet. Want traag taxiën zorgt voor extra brandstofverbruik en voor opstoppingen die soms zelfs een doorstart noodzakelijk maken, met als gevolg nóg meer brandstofverbruik. Eerdere incidenten ziet ze door de vingers, liet Cathay Pacific weten. Maar wie nu nog met een slakkengang over de baan gaat, kan sancties verwachten.

De Hongkongse krant The Standard kent de achtergrond van het pilotengedrag. Cathay Pacific is hard geraakt door de coronacrisis, met 98 procent minder inkomsten. Veel personeel verdween, de rest moest fors salaris inleveren. Inmiddels is de luchtvaartmaatschappij weer op de weg terug, maar de pilotensalarissen liggen nog steeds 30 procent onder precorona-niveau.

Schande, vinden de piloten. En dus nemen ze alle tijd voor het taxiën. Want zij worden betaald voor de tijd die hun vlucht duurt. Door die op te rekken, kunnen ze hun salaris een beetje opkrikken.

Misschien geschrokken van de ophef stuurde de Cathay-leiding een nieuw mailtje aan de media. Het is waarschijnlijk geen wijdverbreid probleem, meldt ze. ‘Onze professionele standaarden houden ook in dat we ons bewust zijn van passende taxisnelheden.’

Lees ook:

KLM gaat verder zonder coronasteun. Én zonder overheidsbemoeienis

KLM heeft de overheidssteun die tijdens de coronacrisis begon niet langer nodig. Voor die steun is KLM ‘dankbaar’, maar de afgelopen tijd nam ook de ergernis toe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden