Al tachtig jaar aan het werk

Drieënnegentig en nog aan het werk: het kan en Henk Kluver doet het. Vijf dagen in de week rijdt hij in zijn rode auto naar zijn werk bij het familiebedrijf Van Raam aan de rand van Varsseveld, Achterhoek. Kluver heeft er een eigen parkeerplaats met zijn naambordje, zodat hij altijd een plek heeft.

Met circa honderd mensen maken ze aangepaste fietsen. Kluver heeft ooit zo'n schitterende driewieler ontworpen voor een kennis van de directeur, die een herseninfarct had gehad. Een doorslaand succes, het bedrijf is er groot mee geworden.

Vrijdag geeft zijn werkgever hem een feestje, dan is Kluver zeventig jaar in dienst. Maar hij werkt al sinds 1936: hij begon op zijn veertiende, na de lagere school en twee jaar kunstnijverheidsonderwijs. Met die tachtig arbeidsjaren is hij de oudste werknemer van het land.

Wat kan hij ons leren, nu wij allemaal langer door moeten werken, tot 67 en misschien nog wel langer? 'De pensioenleeftijd kan met gemak naar 94 jaar!', kopt Van Raam boven het persbericht over de jubliaris. Dat is me nogal een stelling, maar die komt niet van Henk Kluver zelf, vertelde hij me gisterochtend toen ik hem opzocht op zijn werk.

Zelf ziet hij het zo: "Iedereen moet voor zich doen wat hij wil. De ene gaat door tot zijn honderdste, de andere is op zijn 55-ste doodmoe en scheidt ermee uit. Je kunt niet iedereen over één kam scheren, een stratenmaker is eerder versleten dan een kantoorklerk."

Mensen moeten zich niet aan hem spiegelen, van een unicum moet je geen regel maken, adviseert Kluver. Wat niet wil zeggen dat het helemaal toeval is dat hij maar door blijft werken - alleen de ochtenden trouwens, van 9 tot 5 zou hij niet meer redden, zegt hij er eerlijk bij.

Maar dan nog. Eerste vereiste is natuurlijk een goeie gezondheid; Kluver heeft een gehoorapparaat en moet zich bij het lopen soms even vasthouden aan een fiets, verder is hij helemaal okay. Humor komt al snel daarna, lacht de geboren Amsterdammer die Feyenoordfans bij verlies 'graag bijstaat', zijn baas incluis.

En als je plezier hebt in je werk, dan kan je er oud mee worden. Vroeger bieste - schilderde - hij fietsen, nu helpt hij in het magazijn of bij de service-afdeling. En toen er vorige week een fiets naar Ajax moest, was hij natuurlijk ook van de partij.

Ook een open geest helpt. "Ik ben altijd in voor nieuwigheden. Je moet jezelf steeds blijven vernieuwen. De jongens doen het anders dan ik, van hen leer ik wel wat."

Nog iets: vroeg beginnen met hard werken. "Als je jong leert snel te werken, heb je daar later profijt van." Ook het gedrag van de werkgever beïnvloedt het moment van stoppen of doorgaan. Bazen moeten hun bedrijf leuk vinden. Ging het zijn directeuren alleen om het geld, dan had de jubilaris de titel van oudste werknemer nooit gehaald.

Bij mij - in elk geval nog veertien jaar voor de boeg - blijft vooral deze levensles van Henk Kluver hangen: "Je moet zo zien te werken dat je met zo min mogelijk inspanning zo veel mogelijk presteert."

Wim Boevink is deze week met vakantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden