Al-Qaidaverdachten opgepakt in Pakistan

(Novum/AP) - Pakistaanse veiligheidsdiensten hebben in het zuidwesten van Pakistan twee vermoedelijke leden van Al-Qaida gearresteerd. Onderzocht wordt of een van hen de Syriër Mustafa Setmarian Nasar is, een sleutelfiguur in het islamitische terreurnetwerk in Europa. Twee inlichtingenmedewerkers en een hooggeplaatste regeringsfunctionaris hebben dat donderdag gezegd.

De twee werden deze week in Quetta, de hoofdstad van de provincie Baluchistan, gearresteerd. Eén is mogelijk Nasar, die behalve de Syrische ook de Spaanse nationaliteit heeft. Over de andere arrestant was geen informatie bekend.

De 47-jarige Nasar, die ook Abu Musab al-Suri wordt genoemd, zou een belangrijke rol hebben vervuld bij de aanslagen van 11 maart 2004 op een aantal treinen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Zijn naam is ook in verband gebracht met de aanslagen van 7 juli van dit jaar in Londen. De Amerikaanse autoriteiten stelden vorig jaar vijf miljoen dollar in het vooruitzicht voor informatie die zou leiden tot zijn aanhouding.

Pakistan heeft sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten meer dan zevenhonderd vermoedelijke Al-Qaidaleden gearresteerd en het merendeel uitgeleverd aan de VS. De laatste gemelde arrestatie van een hoge Al-Qaidafiguur was die van Abu Farraj al-Libbi, het vermoedelijke brein achter enkele mislukte aanslagen op de Pakistaanse president Pervez Musharraf, in mei.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden