Al-Qaidaleider kondigde terreur van artsen aan

(Novum/AP) - Enkele maanden voor de mislukte terreuraanslagen in Londen en Glasgow, in verband waarmee een aantal buitenlandse artsen is aangehouden, zei een Al-Qaidaleider tegen een Britse anglicaanse geestelijke: "Zij die jullie genezen, zullen jullie doden". Dat heeft de Brit, Andrew White, woensdag verklaard in een gesprek met de BBC radio.

White is hoofd van de enige anglicaanse parochie in Bagdad. Hij sprak de uit Syrië afkomstige Al-Qaidaleider op 18 april op een bijeenkomst van soennitische stamleiders en soennitische moslimleiders in de Jordaanse hoofdstad Amman.

De Al-Qaidaleider zou enkele malen hebben gewaarschuwd voor aanslagen in Groot-Brittannië. Het was volgens White zo afschuwelijk dat hij in zijn dagboek schreef de duivel in hoogsteigen persoon te hebben ontmoet. "Op een bepaald moment van de bijeenkomst zei hij: 'degenen die jullie genezen gaan jullie vermoorden'", vertelde White, die eraan toevoegde op dat moment niet te hebben beseft wat de betekenis was van het dreigement. Hij lichtte het Britse ministerie van buitenlandse zaken in over de algehele dreiging die uitging van de uitlatingen van de Al-Qaidaleider, maar noemde niet genoemde uitspraak die de betrokkenheid van artsen suggereert.

Premier Gordon Brown kondigde woensdag aan dat voortaan ook van hooggekwalificeerde immigranten die zich in Groot-Brittannië willen vestigen de achtergrond zal worden gecheckt. De autoriteiten gaan daarnaast bekijken of er iets moet veranderen aan de manier waarop buitenlandse medewerkers voor de National Health Service (NHS) worden geworven. Alle acht verdachten, onder wie een Iraakse arts en twee artsen uit India, werkten voor de NHS.

Sommige verdachten waren al bekend bij de binnenlandse veiligheidsdienst MI5, meldde het persbureau PA woensdag. Hoewel de informatie waarover MI5 beschikte de autoriteiten niet op het spoor bracht van de plannen voor de aanslagen, maakte die het de politie wel gemakkelijk de verdachten na de aanslagen snel op te pakken, zeiden welingelichte bronnen tegen PA.

Na de zelfmoordaanslagen van 2005 op het Londense openbaar vervoer, waarbij 52 reizigers en vier daders omkwamen, moesten de veiligheidsdiensten ook erkennen dat zij een aantal van de daders in het vizier hadden gehad. Omdat men aannam dat deze personen zich alleen met fondsenwerving bezighielden kwamen zij niet in aanmerking voor intensieve observatie.

The Evening Standard berichtte dat een van de verdachten in de database van MI5 in een chatroom een reactie zou hebben geplaatst naar aanleiding van de omstreden Deense cartoons van de profeet Mohammed. Waarom de andere verdachten in de ongeveer 1.600 namen bevattende database voorkwamen was niet duidelijk. Volgens de Londense Times stonden enkele verdachten op een zwarte lijst van het ministerie van binnenlandse zaken, wat betekent dat hun eventuele buitenlandse reizen werden geregistreerd. Een van de verdachten, de Iraakse arts Bilal Abdulla, zou banden hebben met radicale islamitische groepen en enkele anderen zouden in verband zijn gebracht met extremisten die in de database staan.

Shiraz Maher, een voormalig lid van een radicale moslimorganisatie, zei Abdulla te kennen van de universiteit van Cambridge. "Hij was zeker erg kwaad over wat er in Irak gebeurde (...) Hij steunde de opstand in Irak. Hij juichte om de dood van Britse en Amerikaanse militairen in Irak", zei hij in het programma Newsnight op de BBC. Ook vertelde hij dat Abdulla een islamitische kamergenoot berispte omdat hij niet vroom genoeg zou zijn, en dat hij de kamergenoot een video liet zien van een onthoofding en hem waarschuwde dat dat ook met hem zou kunnen gebeuren. Hij zou ook over een aantal video's hebben beschikt van de vorig jaar bij een Amerikaanse luchtaanval geliquideerde leider van Al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Abdulla zou voorts door zijn werkgever, het Royal Alexandria Hospital in Paisley, even buiten Glasgow, op de vingers zijn getikt omdat hij te vaak op het internet bezig was, berichtte The Evening Standard. De politie heeft computers uit ziekenhuizen in Glasgow, Stoke-on-Kent en Liverpool in beslag genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden