Al-Qaida vraagt om bommen voor Bush

(Novum/Ap) - Een Amerikaanse woordvoerder van Al-Qaida, Adam Gadahn, heeft de strijders van de terreurorganisatie opgeroepen de Amerikaanse president George Bush met bommen en bomauto's te verwelkomen als hij later deze week het Midden-Oosten bezoekt. De oproep staat op een video die zondag werd gepubliceerd. Daarop is ook te zien hoe de in Californië geboren Gadahn zijn Amerikaanse paspoort verscheurt als symbolisch protest tegen de Amerikaanse regering.

"Wij richten thans een dringende boodschap aan onze militante broeders in islamitisch Palestina en het Arabisch schiereiland klaar te staan om de moordenaar-kruisvaarder Bush niet met bloemen of applaus, maar met bommen en bomvoertuigen te ontvangen", zegt Gadahn in het Arabisch op de video, die de datum december 2007 draagt.

Bush begint woensdag in Israël aan een rondreis van een week die hem ook naar de Westoever, Koeweit, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Egypte zal voeren.

De rest van de vijftig minuten durende video, Een uitnodiging tot overpeinzing en berouw, spreekt Gadahn grotendeels vol in het Engels. Zijn boodschap lijkt vooral gericht tot gewone Amerikanen. Hij zegt dat Al-Qaida behoefte voelde een verklaring uit te geven na Washington's 'nederlaag' in Irak en Afghanistan en mislukte pogingen van Bush en anderen om vrede naar het Midden-Oosten te brengen.

"We vonden het nodig het Amerikaanse volk toe te spreken en enkele van de feiten over deze belangrijke en snel verlopende gebeurtenissen uit te leggen", zegt hij. "De eerste vraag die de Amerikanen zich wellicht stellen is of Amerika echt is verslagen? Het antwoord is ja en op alle fronten."

Gadahn, ook bekend als Azzam al-Amriki, werd in 2006 in de VS aangeklaagd wegens verraad en wordt sinds 2004 gezocht door de FBI, die een miljoen dollar op zijn hoofd heeft gezet. Hij was al eerder te zien op video's van Al-Qaida. Op een video uit augustus dreigt hij met nieuwe aanvallen op buitenlandse ambassades. Op een video uit mei waarschuwde hij de Amerikaanse president George Bush voor een ergere aanslag dan die van 11 september 2001 als de VS hun bemoeienis met de islamitische landen niet zouden opgeven.

In de nieuwe video noemt hij het christendom 'ongefundeerd en vol twijfels' en roept hij Amerikanen - ook soldaten die in Vietnam, Irak en Afghanistan hebben gevochten - op zich tot de islam te bekeren. "Luister naar me en luister goed, voor je je geest kwijtraakt aan flashbacks en door drugs en drank veroorzaakte dementie en voordat je demonen je tot zelfvernietiging en zelfmoord drijven, in deze verzen (de Koran) roept God tot ieder van jullie met de boodschap dat God alle zonden vergeeft als je gewoon stopt en berouw toont."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden