'Al mijn klasgenoten willen met me mee'

Leanne Koppejan, scholier

Leanne Koppejan (12) is leerling van groep acht en kinderburgemeester van het Zeeuwse Kapelle. Ze is morgen een van de jongste van de 500 burgers die de inhuldiging in de Nieuwe Kerk bijwonen.

"De burgemeester heeft een brief gekregen van de Staten-Generaal of hij mensen wist die bij de inhuldiging wilden zijn. Hij zei: ja, de kinderburgemeester! Ik was superblij, dit maak je maar een keer mee. Mijn klasgenoten vonden het ook geweldig. Ik heb een brief gekregen van de Staten-Generaal. Die uitnodiging heb ik in de klas voorgelezen. Toen ik de brief uit had, zaten ze met open mond. Ze willen er allemaal heen. Dat kan niet, er mag niemand mee. De burgemeester gaat zelf trouwens ook niet, burgemeesters zijn niet uitgenodigd.

"We vertrekken dinsdag al om zeven uur. In de Passengershal in Amsterdam krijgen we een lopend buffet. We moeten wachten tot we opgeroepen worden voor ons vak in de Nieuwe Kerk. Daar zijn we om half twaalf ofzo en het duurt tot vier uur. Je mag dan niet naar de wc, en ook niet van je plek af. Daarna is er weer een lopend buffet, daar heb ik het meest zin in. Ik denk wel dat het een saaie bijeenkomst wordt, met al dat praten. Als het mag, ga ik naast de kinderburgemeester van Goes zitten. Het meisje uit Zierikzee dat ook kinderburgemeester is, zit in een ander vak.

"Kinderburgemeester ben je voor een jaar, ik ben het sinds november. Er stond een oproep in de krant, en daar heb ik op gesolliciteerd. Ik mocht door naar de finale. Ik heb de nieuwjaarsreceptie geopend, en een kinderdagverblijf. Je moet soms ook vergaderen. Later wil ik secretaresse worden, of juf. Nee, geen burgemeester.

"Ik zou wel een beetje Amalia willen zijn. Het is een hele eer om prinses te zijn, en later koningin te worden. Maar al die foto's, dat lijkt me niet zo fijn. Ik denk dat het wel druk voor haar is. ik bedoel dat er veel druk op haar ligt, en dat ze het ook vast druk heeft. Ik vind haar lief en schattig. De koninklijke familie is heel aardig en trouw. Als ze zeggen dat ze komen, dan komen ze echt."

Gierzwaluwen vliegen voor Syrië
Waarom zoveel aandacht voor de inhuldiging, waarom zoveel discussie over het Koningslied? Zijn er geen grotere problemen, waar blijft Syrië? De Oranjekerk in de Amsterdamse Pijp - tien minuten fietsen van de Dam - verbindt het een met het ander door morgen actie te voeren voor de mensen die de dupe worden van de strijd in Syrië.

In de toren van de kerk, middenin de multiculturele stadswijk, nestelen elk jaar in april gierzwaluwen. Vorig jaar zaten er maar liefst acht paartjes. Omdat ze elk jaar rond Koninginnedag arriveren, noemen de kerkgangers hen de Koninginnedagvogels.

"De vogels, die ook in Syrië nestelen, roepen de burgers van Amsterdam en Nederland op bij het feest van de inhuldiging tenminste net zoveel geld op te halen voor de Syrische vluchtelingen als het feest kost", zegt Marleen Kemink van de Oranjekerk. Dat is een groot streven: de troonswisseling kost de hoofdstad 7 miljoen gulden. Bij de televisie-actie voor Syrië op Tweede Paasdag kwam 1,2 miljoen binnen, een ongekend laag bedrag voor zo'n nationale actie.

De kinderen van de Oranjekerk hebben een brief geschreven aan de nieuwe koning. Daarin roepen ze iedereen op een beetje van de rijkdom af te staan aan de slachtoffers in Syrië. De kinderen lopen morgen met een brief voor de koning én een afbeelding van een zwaluw op hun T-shirt. In nog kleinere letters staat het gironummer: 555.

Dit is de laatste aflevering van de rubriek Koningsplein. De redactie heeft dankbaar gebruik gemaakt van uw reacties en tips. We zijn u daarvoor zeer erkentelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden