De politie in Sint-Petersburg voert een man af die deelnam aan een demonstratie tegen het mobilisatiebesluit van president Poetin.

Demonstraties

Al meer dan tweeduizend Russen opgepakt sinds Poetin opriep tot krijgsdienst

De politie in Sint-Petersburg voert een man af die deelnam aan een demonstratie tegen het mobilisatiebesluit van president Poetin.Beeld AFP

In Rusland groeit de onvrede over het mobilisatiebesluit van president Vladimir Poetin om honderduizenden mannen op te roepen voor de krijgsdienst. In de zuidelijke regio Dagestan raakte de politie slaags met tegenstanders van de mobilisatie voor de oorlog tegen Oekraïne. Sinds de nationale oproep voor de krijgsdienst zijn er al meer dan tweeduizend Russen opgepakt.

redactie Trouw

Op beelden uit de Dagestaanse stad Makhachkala zijn demonstranten te zien die ‘nee tegen de oorlog!’ roepen bij confrontaties met de politie. Gisteren schoot de politie in de lucht bij een confrontatie met dorpsbewoners uit Dagestan, die eerder een weg hadden geblokkeerd uit protest tegen de oproep van de overheid aan meer dan honderd medebewoners om zich te melden bij het leger – het dorp telt in totaal 8000 inwoners. In een andere video is een groep vrouwen te zien die een politieagent verjaagt, maar er komen meer beelden vrij van repressie van burgers die zich verzetten tegen de legeroproep.

Minderheden

Poetins mobilisatieplannen treffen vooral minderheden, die in verhouding met de etnisch-Russische inwoners van bijvoorbeeld Moskou veel vaker worden opgeroepen, of niet ontzien. Onder de gesneuvelde militairen bevinden zich naar verhouding dan ook meer minderheden. Binnenlandse tegenstanders van de oorlog in Oekraïne verwijten Poetin dat hij de minderheden als kanonnenvoer gebruikt.

Ook klinkt er inmiddels kritiek in de hoogste kringen van de Russische politiek over de mobilisatie. De voorzitters van het lager- en het hogerhuis uitten gisteren hun zorgen over de wanorde en onrust die is ontstaan als gevolg van Poetins besluit. Zo worden ook mannen opgeroepen zonder enige militaire ervaring. “Zulke excessen zijn absoluut onacceptabel”, aldus hogerhuisvoorzitter Valentina Matvijenko. “En het is in mijn ogen terecht dat er in de maatschappij scherp op wordt gereageerd.” Intussen proberen mannen van militaire leeftijd massaal het land te ontvluchten, waardoor bij grensovergangen kilometers file staan.

Lees ook:

Collectieve onrust na Poetins mobilisatie: ‘Het kan je broer, zoon of echtgenoot zijn’

Langzaam maar zeker worden in Rusland de gevolgen van de massale internationale sancties zichtbaar. Aflevering negen over de gevolgen van de oorlog en de strafmaatregelen op de gewone burger.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden