Al-Kaida stelt Europese landen een dreigend ultimatum

Een groep die verbonden is aan het netwerk van Al-Kaida dreigt met aanslagen als enkele Europese landen -waaronder Nederland -hun troepen niet snel uit Irak terugtrekken. ,,Deze boodschap is de laatste waarschuwing aan Europese staten. We geven jullie nog een maand de tijd om jullie soldaten uit het land van Mesopotamië te halen”, aldus een verklaring van de Aboe Hafs al-Masri Brigades, die gedateerd is op 16 juli, afgelopen zaterdag, en die op internet is verschenen.

De 'Europese divisie' van deze groepering heeft de aanslagen van twee weken geleden in Londen opgeëist die aan zeker 56 mensen het leven hebben gekost. Ze zegt ook verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen in de Spaanse hoofdstad Madrid van maart vorig jaar en die een jaar eerder in de Turkse stad Istanbul.

Het ultimatum is vooral gericht aan landen die nog troepen hebben in Irak, in de verklaring de 'kruisvaarders' genoemd. Daaronder verstaat de groepering -behalve onder andere Groot-Brittannië -Italië en Denemarken ook Nederland. Maar in Irak zijn sinds maart geen Nederlandse troepen meer. De regering-Balkenende heeft vorig jaar al besloten ze terug te trekken. In Irak verblijven alleen nog enkele verbindingsofficieren.

Het ultimatum van de Aboe Hafs al-Masri Brigades loopt over vier weken af. ,,Na 15 augustus zullen er geen boodschappen meer zijn, alleen nog acties die uitgevoerd zullen worden in het hart van Europa. Het zal een bloedige oorlog zijn in dienst van God. Dit zijn onze laatste woorden. De moedjahidien, die op de uitkijk staan, zullen in jullie hoofdsteden andere woorden bezigen.”

Vorig jaar bedreigde de groepering ook al enkele Europese landen. Vooral Italië moest het toen ontgelden. Als dat land niet binnen twee weken zijn troepen uit Irak zou terugtrekken, zou het geconfronteerd worden met aanslagen. Die bleven uit, ook nadat Rome het ultimatum negeerde.

De verklaring van afgelopen zaterdag -waarvan de authenticiteit niet vaststaat -suggereert dat de aanslagen in drie metrostellen en een bus in Londen een vergelding waren voor de onvoorwaardelijke steun en deelname van de Britse regering aan de Amerikaanse inval in Irak. Ook het invloedrijke onderzoeksinstituut The Chatham House concludeerde deze week dat de Britse aanwezigheid in Irak wel degelijk een impuls heeft gegeven aan de terroristische activiteiten van Al-Kaidagroeperingen in Groot-Brittannië.

Maar de regering-Blair blijft ontkennen dat er een verband is. Landen die met de inval in Irak niets te maken hebben, zijn de laatste jaren immers ook geconfronteerd met terroristische aanslagen, luidt het argument.

Intussen blijven de voorzorgsmaatregelen tegen terrorisme van kracht. De Britse politie zal in het Londense metronetwerk tientallen honden gaan inzetten die explosieven kunnen opsporen. Verder trekt Londen 29 miljoen euro uit voor de bestrijding van terrorisme en hulp voor de slachtoffers.

Wie de explosieven heeft gemaakt is nog altijd in nevelen gehuld. Volgens de Egyptische regering heeft de 33-jarige Egyptenaar Magdi Mahmoud al-Nashar niets met de zelfmoordaanslagen te maken. De biochemicus, die werkte aan de universiteit van Leeds, werd vorige week in Caïro gearresteerd. De Britse politie vermoedde dat hij de daders aan de bommen had geholpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden